Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bříza (osada) [31409]



Ve státním muzeu vídeňském jsou z Břízy uloženy kamenné dláto a vrtaná kamenná sekyrka.
Tvrz v Bříze zanikla asi ke konci 15. století. V Bříze jsou kamenná Boží muka (Kristus na kříži a pod ním P. Marie) z r. 1893 a 4 pískovcové pomníky padlých rakouských a pruských vojínů v bitvě 3. července 1866.
Bříza v latinském záznamu z r. 1376 se jmenuje Prziess. Založena byla na místě březového lesa, po němž dostala jméno, při cestě z Hradce Králové na Probluz. V Bříze bývala tvrz, na níž v l. 1383 - 1411 seděl Prokop Rohlík z Břízy a r. 1443 jeho příbuzný Mikeš R. 1486 Bříza po smrti Anny, vdovy po Leškovi z Lípy, spadla na krále Vladislava II., který daroval ji jako statek odumřelý Mikuláši Trčkovi ml. z Lípy. Ale již na počátku 16. stol. byl pánem Břízy Petr Huneš z Brloha, který r. 1508 prodal ji městu Hradci Králové.
Roku 1547 byla Bříza Hradci Králové králem Ferdinandem I. Zkonfiskována a prodána Janu z Pernštejna na Pardubicích. Ten roku 1548 prodal ji Zdeňkovi Zárubovi z Hustiřan. Ježto Zdeněk Záruba z Hustiřan zemřel (před r. 1570) bezdětek, dědil po něm asi Břízu Václav st. Záruba z Hustířan, snad syn bratra jeho Petra. Roku 1586 Václav Záruba koupil Dolní Přím s příslušenstvím od Myslibora Hamzy ze Zábědovic, poručíka sirotků po Janu ml. ze Zábědovic, a dvou jeho zletilých dcer a připojil Břízu k němu. Po něm následovali synové Jiřík, pak Ctibor. Po smrti Ctiborově syn jeho Vilém, jemuž připadl Dolní Přím a ostatní dědictví po otci, měl dceru Ludmilu Magdalenu, provdanou za Linharta z Vinoře na Popovicích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Česká Bříza (obec) Plzeň-sever
město, městys Horní Bříza (město) Plzeň-sever
obec, osada Bříza (obec) Litoměřice
obec, osada Bříza (osada) Hradec Králové
obec, osada Kostelní Bříza (osada) Sokolov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)