Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » technická zajímavost » Lucký mlýn - Chodovlice (vodní mlýn)

Lucký mlýn - Chodovlice (vodní mlýn) [31060]

Kulturní památka (KP)

Lucký mlýn, v historických pramenech zmiňovaný také jako Luční mlýn, leží na potoce Modla za obcí Chodovlice. První zmínka o mlýně se objevuje po roce 1620. Rodina Šašků jej měla pronajatý od roku 1695 od svatojiřského kláštera v Praze, kterému zdejší panství náleželo. Roku 1720 Šaškovi mlýn koupili a v držení rodiny zůstal až do současnosti (za komunismu byl mlýn zapečetěn a rodina mohla zůstat bydlet v obytných budovách). 

V 2. polovině 19. století byl mlýn rozšířen, neboť bylo třeba zvýšit jeho kapacitu. Mlýn měl původně dvě mlýnská kola, z nich jedno bylo zrušeno a byl zde instalován elektromotor. Poslední stavební úprava byla provedena roku 1920. Mlýn byl funkční až do roku 1953, kdy byl uzavřen. Posledním mlynářem byl Jiří Šašek, který byl významným kronikářem a regionálním badatelem. Roku 1964 bylo přesměrováno koryto potoka, a mlýn tak zůstal bez vody (voda přivedena zpět r. 1996). Památka je unikátní zachovalostí vnitřního vybavení.

Současný majitel, Otakar Šašek, zahájil rekonstrukci mlýna r. 2008 podle velmi dobře zachované stavební dokumentace. Výsledkem rekonstrukce má být mlýn v podobě, jakou měl na konci 19. století. Jedná se o tzv. čistou rekonstrukci, kdy je dodrženo použití původních materiálů (různé druhy dřeva na různé části mlýna) atp. Mlýnské kolo o průměru 5,2 m je svou velikostí také raritou. Současné mlýnské kolo z r. 2009 je replikou kola původního.

Od roku 2008 patří mlýn mezi chráněné památky ČR, vnitřní zařízení je registrováno jako národní technická památka. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)