Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Vavřince - Brno-Komín (kostel)

Kostel sv. Vavřince - Brno-Komín (kostel) [31055]

Kulturní památka (KP)

Římskokatolický farní kostel svatého Vavřince se nachází na Kristenově ulici v brněnské místní části Komín.

Kostel zde dala vystavět roku 1324 královna Eliška Rejčka, aby na něj byla přenesena farní práva kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Starém Brně, který se stal chrámem klášterním.

Roku 1720, při velkém požáru Komína, kostel vyhořel. Celková oprava byla provedena až v letech 1883 - 1884 podle návrhu zemského konzervátora a diecézního architekta Augustina Prokopa. Při této opravě byla upravena hranolová věž kostela zakončená cimbuřím, na níž byla vystavěna polygonální jehlancová nástavba ukončená křížem.

S narůstajícím počtem věřících přestal kostel vyhovovat svojí kapacitou. Proto v letech 1911 až 1913 byl upraven podle návrhu akademického architekta Antonína Blažka z Králova Pole. Loď kostela byla probourána a napříč k původní lodi byla postavena nová a větší hlavní loď. Původní presbytář dnes tvoří boční kapli zasvěcenou svaté Barboře.

Na přelomu 20 a 21. století byly provedeny větší opravy kostela. Především byla zrekonstruována věž, očištěn kamenný vstupní portál, opravena fasáda a varhany.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)