Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Minkovice (osada) [31011]



Vesnička Minkovice si dodnes uchovala prastarý obyčej. Snad proto, že tam lidé bydlí blízko sebe a drží pohromadě. Moc si přejeme, aby jim to vydrželo pro radost nás všech. Noc před 1.májem je ve znamení pálení čarodějnic a stavění máje. Májka je stromový symbol starý několik set let.

Zmínka o tradici je v Čechách z roku 1579, ale patrně jde o souvislost s předkřesťanskou magií. Strom se ční vzhůru, chrání vesnici, barevně zdobená koruna odráží zlé síly a oslavuje život. Ve vztyčené májce tušíme potenci, plodnost a růst.
Dříve je hoši stavěli u příbytků svých vyvolených dívek. Májka se neměla ztratit a byla hlídána. Ve středu obce se staví nejvyšší, hlavní máj.
V Minkovicích se nestavějí májky jenom pro panny, ale pro ženy všeho věku, zadané i nezadané. A když přijde čas na kácení, je to velká společenská událost. Vesnici obchází a májky kácí dědek s bábou. Mají trakař, pořádnou pilu a hudební doprovod a doprovází je zbytek vesnice . Před stavením zahraje hudba, dědek si s paní domu zatancuje a ta dá něco k lepšímu. Kořalku, chlebíček, zákusek... Pak se dědek s bábou důležitě radí. Okouknou májku ze všech stran. Začnou řezat, ale dojdou jim síly. Musí si odpočinout. Občas na ně taky přijdou nemravné choutky a není divu, bába má přece tak sexy kalhotky. Tak se obejde celá vesnice a nakonec se kácí hlavní máj u hasičárny. Bába s dědkem i muzikanti si setřou pot, ale ne na dlouho, večer bude tancovačka!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Minkovice (osada) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)