Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Liberec » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Anny - Andělka (kostel)

Kostel sv. Anny - Andělka (kostel) [31009]



Nejstarší písemnou zmínku o kostele sv.Anny nalezneme v knize města Zawidow z roku 1464.
Když starý kostel hrozil sesutím, byla podle nařízení hraběte Kristiána Filipa Clamm-Gallase připravena noví stavba a dne 9.května 1783 byl položen základní kámen ke stavbě nového kostela.
Již roku 1785 byl nový kostel vystavěn zednickým mistrem Františkem Thumem z Frýdlantu. Tesařské práce provedl mistr z Andělské Hory u Chrastavy. Kostel vysvětil farář Filip Paul. Oltářní obraz pocházel od malíře Donatha u Ostřice v Sasku. Kazatelna a ostatní řezbářské práce jsou dílem mistra Suského z Mimoně.
V roce 1841 byl velký zvon "sv. Anna" z roku 1548 dopraven do Prahy k dvornímu zvonaři Karlu Bellmannovi, který ho přelil.
V roce 1842 byl zvon slavnostně zavěšen. Kostel měl ještě druhý menší zvon, kterým se denně vyzvánělo poledne klekání a třetí "umíráček", hezkého tvaru a zdobení.
Rakouský erár dva větší zvony v první světové válce zabavil, naposledy zazvonily ještě 16.ledna 1917 a byly na střepy rozbity a shozeny z věže. Na žádost tehdejšího faráře Augustina Lange byl nejmenší zvon zachován.
V roce 1885 obstaral tehdejší starosta Blumrich věžní hodiny. Stroj pocházel ze staré radnice ve Frýdlantě. František Siegmund a kovář Simm, oba z Andělky, hodiny opravili, udělali nové číselníky a rafičky a umístili je ve věži. Starosta obce Josef Kretschmer sehnal dva cimbály na severní Moravě a 25.dubna 1928 se poprvé nesl jejich hlas vesnicí.
V roce 1896 byl kostel opraven a dostal novou střechu nákladem 1 600 zlatých. Čtvrt století zde dělal kostelníka Antonín Siegmund, který zhotovil nová okna pro kostel a věž.
Roku 1912 byly zde umístěny nové varhany od bratrů Riegových.
Prvního dubna 1923 byly přivezeny tři nové krásné zvony od zvonaře Oktava Wintera z Broumova. V roce 1934 byl kostel elektrifikován.
Po rozpoutání druhé světové války potkal osud tisíců nevinných lidí i andělské zvony. Tři nové i tem, který ušetřil rakouský erár, byly 7. a 8. dubna 1942 zabaveny.
Na jaře 1949 zapůjčil děkan Zlámal jeden malý zvonek z Kunratic a zavěsil ve věži s truhlářem Novákem.
V roce 1951 byla opravena částečně střecha lodi a věže.
V sedmdesátých letech byla obnovena střecha na lodi, ale věž chátrala a postupně kostel propadal zkáze. Zachráncem našeho kostela se stal pan farář Kubíček, frýdlantský děkan. Se skupinou věřících a s pomocí místních byla v roce 1992 zastřešena věž a provedena celková oprava objektu. Kostel dostal nová okna a dveře a byl uveden do současného stavu.
Na jaře 1993 byly ve věži umístěny nové elektrické věžní hodiny firmy Elektron z Vyškova. Stály 80.000,- Kč. Ciferníky a rafičky zhotovil pan Jiří Pohl z Andělky a zvony doplnil o cimbál. Udělal okna na věži a v roce 1997 poprvé zazněla zvonkohra.
O hodiny se staral a pokračoval tak v činnosti svých předků, kteří stejně jako on pro kostel mnohé vykonali.
Přejme našemu kostelu, ať už žádná válka již neumlčí jeho zvony a žádný režim nedopustí zchátrání objektu, proslulého výbornou akustikou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)