Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Liberec » kostel, kaple, synagoga » Kaple - Soběslavice (kaple)

Kaple - Soběslavice (kaple) [30995]



Kaplička byla vystavěna v roce 1831 v klasicistním slohu. Byla zasvěcena svatému Janu Nepomuckému, strážci zpovědního tajemství. Obecní kronika k tomu uvádí: “Tato kaplička stavěla se v r. 1831, kříž se vyzdvihoval dne 10. Augusta l. 1831.”

Kaplička je menší jednolodní stavba. Vchod tvoří pískovcový, nepříliš zdobný portál, v jehož středu je umístěn nápis IHS s letopočtem 1831. Nad vchodem je umístěna socha svatého Floriána, po obou stranách pak boční pískovcové plastiky andělíčků. Autor není znám, socha pochází zřejmě z počátku 19. století. Světec stojí na nízkém podstavci. Je oděný do antického oděvu, na sobě má červený plášť, přilbici s pery a podkasané boty. V levé ruce drží podkasaný prapor, v pravé nádobu, z níž lije vodu na hořící dům u svých nohou. Svatý Florián se často stával patronem obcí, protože měl ochraňovat proti požárům, a tak ani Soběslavice nejsou v jeho uctívání výjimkou. Když za Leopolda I. lehla celá víska popelem, hledali Soběslavičtí svého ochránce. A když postavili v roce 1831 kapličku, umístili nad portál právě svatého Floriána.

Na střeše kapličky se tyčí věžička, kde je umístěn zvon, jenž je ještě starší než samotná kaplička. Jeho stáří nelze přesně určit, datuje se do 18. století. Zvon je historicky a umělecky velice hodnotný.

Za první světové války bylo vydáno nařízení, podle něhož měly být všechny zvony odevzdány a později roztaveny k vojenským účelům. Soběslavický zvon byl však zachráněn díky místním obyvatelkám Anastázii Fantové a Františce Adamové, které zvon v noci tajně sundaly a přes les odnesly k Adamovým do stodoly. Když měl být zvon odevzdán, nahlásila obec, že byl odcizen. Tak přečkal zvon válku ve stodole. Po válce byl opět zavěšen.

Na věžičce je připevněna makovice s křížkem, do níž byl po rekonstrukci kaple v roce 2000 zaletován památný spis Památkového úřadu, mince, noviny a zpráva o rekonstrukci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)