Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » kostel, kaple, synagoga » Kostel Sv. Vavřince - Dačice (kostel)

Kostel Sv. Vavřince - Dačice (kostel) [30959]



Farní kostel svatého Vavřince je římskokatolický chrám ve městě Dačice v okrese Jindřichův Hradec.Byl postaven vedle věže v duchu doznívajícího baroka v letech 1775 – 1788 nákladem dačického děkana Jana Neulingera a majitele panství Jana Bedřicha hraběte z Osteinu.

První zmínka o dačickém kostele je rovněž první písemnou zmínkou o Dačicích vůbec. Vztahuje se k roku 1183, kdy byl vysvěcen nový románský chrám. Ten byl v 15. století přestavěn goticky. V letech 1586–1592 byla k němu přistavěna mohutná hranolová renesanční městská věž o výšce 51 m s ochozem, její realizaci provedl italský mistr Francesco Garof de Bissone. Kvůli poškození ohněm a zanedbané údržbě se gotický chrám dostal do havarijního stavu, proto byl v 18. století zbořen a na jeho místě byl zbudován jednolodní pozdně barokní kostel s půdorysem tvaru latinského kříže. Jeho autorem byl dačický stavitel Michael Kirchmayer, stavba probíhala v letech 1775–1788, vysvěcen byl 1. června 1788.

Chrám s délkou lodi 41,5 m krytý mohutnou valbovou střechou, patří mezi nejprostornější jednolodní kostely na Moravě. V interiéru jsou zvláště významné freskové malby tří oltářů – hlavního sv. Vavřince a postranních – sv. Valburgy a P. Marie. Rozměrné fresky vynikají skvělou kompozicí, jemnou harmonií a výbornou perspektivou. V kostele dále upoutá zděná kazatelna a stará cínová křtitelnice z doby kolem roku 1500.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)