Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Řasnice (obec) [3087]



První písemná zpráva pochází z roku 1381. Obec se nachází v nadmořské výšce 355 metrů. Na území žije 512 obyvatel.

Památky a zajímavosti: Kovárna Ondřeje Stelziga a statek Český svět. Budova kovárny pochází asi z roku 1640 a připomíná vůdce největšího povstání nevolníků v Čechách v 17. století. Expozice kovářského řemesla, lidový nábytek.

Statek Český svět je bývalou rychtou. Najeho dvoře vyrůstá skanzen dřevěných domů z Frýdlantska a okolí. Dokončen je výměnek přenesený z Předlánců, špýchar z Dolní Olešnice, pokračuje stavba tkalcovského domu z Chrastavy. Rychta je klasicistní budovou bez vnitřního vybavení, sousední kravín býval stájí pro koně, kde dobrý chov pochválil i císař Josef II. Areál je přístupný při významných příležitostech, nebo po předchozí dohodě. 

Kaplička Domov - ekumenická kaple ve středu obce obnovena a vysvěcena v roce 2004. Uvnitř nápis ve staroslověnštině, němčině, latině a češtině: Pane chraň naše kroky. Kamenné artefakty z počátku křesťanství. Na vnější stěně pamětní deska sedlákům, kteří byly odtud vyhnáni od roku 1278 do roku 1953. Volně přístupné.

Kovářův kříž - na konci zahrady u kovárny O.Stelziga. Na žulovém podstavci z roku 1714 je litinový křížek s rouškou Veroničinou. Kříž byl obnoven v roce 1988.

Kaple sv. Michala - drobná církevní stavba v polích u Dolní Oldříše (4 km z Dolní Řasnice) na tzv. staré poutní cestě ze Zhořelce do Hejnic. Obnovena a vysvěcena v roce 2001. Bez inventáře.

Barokní kříž - z roku 1839, na žulovém barokním kameni je plechová silueta ukřižovaného, nově restaurováno. Ve středu obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Řasnice (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)