Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Červená Lhota (osada) [30752]



První zmínka o Červené Lhotě pochází z roku 1407, kdy na zdejší tvrzi sídlili bratři Vítek a Zdislav ze Lhoty zvané Czervena. Po Vítkovi držel ves v letech 1408-16 Petr Stupec a v r.1490 je znám Jiří ze Lhoty, jenž měl podíly také na Řimicích a Hrabech. Po smrti Jiřího ze Lhoty prodali r.1502 poručníci jeho panství Červenou Lhotu se dvorem a pustou tvrzí Albrechtovi Rohovládu z Bukůvky, komorníku menšího práva olomouckého, který ji věnuje r.1558 své manželce Johance z Myslibořice.  

Roku 1584 držel zdejší statek Bohuslav z Bukůvky, 1635-53 sudí Zikmund, 1667-79 Albrecht z Bukůvky, který se synem Zikmundem prodal r.1695 panství, část Bouzova a další zboží Františkovi, hraběti z Hodic. Pozůstatky tvrze jsou v místech bývalé sýpky pozdějšího bouzovského velkostatku, v domě č.5, kde se dochovaly opěrné pilíře. Bylo zde objeveno druhotně použité ostění, zlomek kachle a část nápisu z konce 15.stol.

Obec leží severozápadně od Litovle. V roce 1790 zde žílo 174 občanů a obec tvořilo 32 domů. Do roku 1919 byla obec částí Hrabí a od roku 1960 částí Řimic.

Z Litovle se do Červené Lhoty dostanete po státní silnici z Litovle na Loštice, kde po serpentinách v Měníku se silnice narovná a na první křižovatce odbočíte vlevo a po necelém 1 km po zaparkování na návsi uvidíte podlouhlou budovu bývalé tvrze. Jinak se jde dostat přímo ke tvrzi, když před Měníkem odbočíte vlevo na Bílou Lhotu a po projetí Bílé Lhoty, při míjení Červené Lhoty, projedete první křižovatkou a pak odbočíte před levotočivou zatáčkou vpravo, kde je již od silnice vidět bývalá tvrz. Z Červené Lhoty lze udělat výlety do Bílé Lhoty do arboreta, na nedaleký hrad Bouzov, do Loštic, Litovle, Nových Zámků a jeskyně v Javoříčku .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Červená Lhota (obec) Třebíč
obec, osada Červená Lhota (osada) Olomouc
obec, osada Červená Lhota (osada) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)