Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Trutnov » kostel, kaple, synagoga » Kostelík sv. Václava - Čermná (kostel)

Kostelík sv. Václava - Čermná (kostel) [30696]



Kostelík sv.Václava v Čermné byl vystavěn roku 1384. Na začátku 16. století se v okolí Hostinného rozšířilo luteránské náboženství a také kostel v Čermné obhospodařovala v letech 1542 – 1623 evangelická církev. Majitel panství Hostinné Jiřík z Valdštejna, sám luterán, vypudil z Hostinného katolické faráře a nahradil je luteránskými. Podle ústního podání starousedlíků se zdejší kostel dříve nazýval modlitebnou. Po bitvě na Bílé Hoře a následném období rekatolizace se kostel zase stal římskokatolickým.

Původní starý kostelík i se zvonicí přetrval 529 let. Byl vystavěn z hrubých polních kamenů spojovaných maltou z hlíny. Střecha byla příkrá, šindelová s malou zvoničkou, ve které byl jediný menší zvon umíráček. Na polední zdi kostela byly sluneční hodiny. Ostatní tři zvony byly zavěšeny v prkenné, šindelem kryté a zvukovými otvory opatřené zvonici, která stála asi 10m od kostelního vchodu. Hřbitov okolo kostela byl obehnán zdí z hrubých kamenů. V roce 1861 byl již kostelík ve špatném stavu, také zeď okolo hřbitova byla větším dílem zničena. V roce 1863 se sice uskutečnila oprava kostela a hřbitovní zdi byly opraveny, ale v roce 1910 kostelík dosloužil a byl prohlášen za nevyhovující stavebním a bezpečnostním předpisům. Bohoslužby se proto konaly na faře. Fara byla vystavěna roku 1860 stavitelem  Fr. Siedlerem z Javorníka. Do roku 1860 patřila Čermná pod hostinskou farnost. Křtiny a svatby se konaly v Hostinném, pohřby na místním hřbitově.

Roku 1913 byl kostelík, pamatující věky, rozbořen a stavební místo urovnáno. Nový kostel byl dostavěn v roce 1915, stavba byla zadána civilnímu geometru Ottu Friedlerovi z Hostinného.  Staré kostelní zvony byly v roce 1915 zrekvírovány k válečným účelům a roztaveny na dělovinu. Hodiny na věži byly instalovány koncem ledna roku 1916 hodinářem Bokem z Hostinného za 1673 korun.

Památku na jedny z majitelů obce, Cikány, lze nalézt uvnitř dnešního kostela v podobě náhrobku se dvěma figurkami a znakem rodu Cikánů z Čermné.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)