Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » muzeum, galerie » Muzeum Tupeské keramiky - Tupesy (muzeum)

Muzeum Tupeské keramiky - Tupesy (muzeum) [30672]



Myšlenka na vytvoření Muzea Tupeské keramiky vznikla v létě roku 2004 v hlavách manažera Mikroregionu Buchlov Martina Königa a keramika Jiřího Kalabise. Po té, co se podařilo pro tento záměr získat zastupitele obce Tupesy - stala se společným projektem Obecního úřadu v Tupesích, Mikroregionu Buchlov a keramické dílny. Výraznou pomoc při vytváření expozice poskytli pracovníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Finanční prostředky pro tento záměr byly získány z dotačních fondů EU a finančních prostředků Obecního úřadu v Tupesích.

Záměrem muzea je poukázat na tradici hrnčířského a keramického řemesla, zejména majoliky, jehož vzestup se k regionu Slovácka váže příchodem novokřtěnců - zručných řemeslníků - v 16. století. K obci Tupesy se pak vztahuje nebývalým rozmachem výroby majolikové keramiky na území obce počátkem 20. století. V neposlední řadě se jedná i o připomínku charakteristického keramického dekoru - tzv. Tupeské růže, který ovlivnil dekorování keramiky v širokém okolí a na mnoho generací. V původní podobě a mnoha variantách je tento dekor používán dodnes. Expozicí Muzea Tupeské keramiky tak chceme vzdát poctu starým mistrům keramikům, v jejichž odkazu pokračují dnes desítky keramiků a keramických dílen v širokém okolí.

Muzeum Tupeské keramiky se nachází v objektu, který již v minulosti sloužil k výrobě keramiky a je situován v centru obce Tupesy. Jeho součástí je původní památka lidového stavitelství. Tato je upravena jako dobová expozice - obydlí hrnčíře - a vypovídá o způsobu jeho práce a životě na přelomu 19. a 20. století. Na něj navazuje objekt nové expozice zachycující historii a technologii výroby majolikové keramiky v Tupesích. Přes dvůr, na kterém jsou zastřešené letní ateliéry a posezení, se vchází do dalšího objektu, kde je umístěna současná výroba Keramiky a vzorková prodejna keramiky.

Všechny objekty jsou koncipovány tak, aby uspokojily každého zájemce o historii výroby keramiky, exkurze a školní výlety, ale také sloužil jako alternativní prostor pro kulturní akce a workshopy. V budoucnosti počítáme i s pořádáním hrnčířských jarmarků nebo různých profesních setkávání.

Vážným zájemcům nabízíme - po předchozí domluvě - možnost zhotovit si vlastnoručně kus keramiky nebo si takový kus sám zkusit namalovat, po vypálení si jej může každý odnést domů - třeba jako vlastnoručně vyrobený a velmi originální dárek.

Přijďte se k nám poučit o řemesle, které se nesmazatelně zapsalo do historie obce Tupesy a celého regionu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)