Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kaplička - Hamry (kaplička) [30555]



Léta od narození Pána našeho Ježíše Krista tisícího devítistého padesátého sedmého byla původní dřevěná kaplička pro její velmi špatný stav zbořena a místo ní byla postavena nová dřevěná kaplička 10.5 m od původního místa. Z původní kapličky byl ponechán sloup zakončený věžičkou a stříškou.

Do kapličky byl umístěn velký obraz Matky Boží s děťátkem z odkazu Juliany Bauerové, sestry bývalého továrního ředitele Bauera v Jedlové. Dříví na kapličku věnoval p. František Valach, mlynář v Bystrém, kapličku zhotovil p. Petr Hanus, truhlář v Bystrém, zednickou práci vykonal p. František Gloser, rodák z Hamrů, ochranným nátěrem opatřil p. Josef Petr, malíř a natěrač v Bystrém, tesařskou práci vykonal p. Ludvík Vaněk, tesař v Bystrém.

Na postavení kapličky největší zásluhu mají pí. Růžena Máchová z Hamrů, p. Jan Štěpánek, předseda Místního národního výboru v Hamrech a p. Fridrich z Hamrů. Při pracích na postavení kapličky byli též nápomocni p. Václav Ehrenberger, kovář z Bystrého a p. Alois Krejčí, majitel pily v Hamrech.

Kaplička byla posvěcena v neděli 1.září l.p. 1957 od dp. Václava Talacko, administrátora v Bystrém, při slavnosti svěcení kázal dp. Jan Hanyk, administrátor ve Svojanově. Kéž tato skrovná kaplička slouží v pokoji a míru k větší cti a slávě Boží, k větší cti a chvále přesvaté Matky Páně, k rozmnožení sv. Víry a zvroucnění úcty a lásky zdejších farníků k bl. Paně Marii, kéž výročí posvěcení této kapličky je každý rok na první neděli v září oslavováno zvláštní poutní slavností a pobožností na tomto místě a kéž postavení této skromné kapličky je jen počátkem Bohu milých snah postaviti v obci Hamrech větší zděnou kapličku, z jejíhož oltáře by se mohla vznášet k nebesům nejsvětější a nejčistší oběť mše sv. za živé i zemřelé farníky hamerské.

Kaplička byla znovu opravena v červnu 1991. Byla zhotovena nová vrchní část s podpěrným sloupkem, provedena vnitřní dekorace a vnější nátěr. Práce provedli členové hasičského sboru v Hamrech p. Jaroslav Lefler, František Kleinbauer, Ladislav Gerišer a dr. Kavan František.

Paní Moravcová Marie z čp. 35 v Hamrech darovala pro kapličku nový obraz Panny Marie. Další oprava kapličky byla provedena v roce 2005. Kaplička byla očištěna a znovu natřena, byl demontován napůl shnilý kříž, opraven, napuštěn a vrácen na původní místo. Na práci se podíleli p. Stanislav Pešek, Jaroslav Brázda, Petr Hodáň, František Zbořil a Vladimír Kučera. Výzdobu obnovila pí. Libuše Pavlíčková. Při vracení kříže na původní místo pomáhali další lidé z okolních chat a chalup.

[ Opis „zápisu“ zapůjčeného pí. Kavanovou z Hamrů ]


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)