Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » pomník, památník » Pomník J.A.Komenského - Nivnice (pomník)

Pomník J.A.Komenského - Nivnice (pomník) [30533]



Historie pomníku je pohnutá. Učitelská jednota "J.A.Komenský" v Uherském Brodě pojala k blížícímu se 300. výročí narození velkého učitele nároků již r. 1885 myšlenku na postavení pomníku v jeho rodišti Nivnici. Tato myšlenka našla zvláště zanícené propagátory v nivnických učitelích Jakubu Opletalovi a Fr. Petrášovi. Učitelská jednota vyhlásila sbírku na postavení pomníku v Nivnici. Brzy scházely se peněžní příspěvky ze všech krajů naší vlasti a potřebná částka byla zanedlouho pohromadě. Ale proti postavení pomníku v Nivnici prudce vystoupil tehdejší nivnický farář Ed. Knoll. Prohlásil, že katolická obec nepotřebuje pomník "kacíře" Komenského a znemožnil jeho původně plánované umístění. Nezbylo proto nic jiného, než vyhledat pro pomník, zatím již zhotovený akademickým sochařem Ant. Beckem v Kroměříži , jiné umístění. Učitelská Jednota se rozhodla pro Uh. Brod, kde byl také pomník po různých sporech v městském zastupitelstvu postaven, a to před školou na Horním náměstí.

K zahájení celostátních oslav J.A.Komenského z rozhodnutí vlády připravilo ministerstvo školství a kultury na rok 1956 v Uh. Brodě postavení nového pomníku. Starý pomník byl pak nabídnut a předán na místo původního určení, do Nivnice. Při převozu památníku z Uh. Brodu do Nivnice v něm byl nalezen pamětní spis, líčící jeho pohnuté osudy.

Po 64 letech se pomník Komenského vrátil na místo, kam patřil již od roku 1892.

Nechť pomník velikého J.A.Komenského nezůstane mezi námi jen chladným kamenem, nýbrž je nám stálým příkladem a povzbuzením v práci pro uskutečňování jeho zásad v celém našem životě.

Originál Pamětního spisu byl objeven při přemísťování pomníku z Uh. Brodu do Nivnice v září 1956. Dnes je originál spisu uložen v místním archivu městečka Nivnice. Do podstavce pomníku byl uložen opis spolu s novým pamětním spisem o přemístění pomníku. Listina jest zajímavým dokumentem, objasňujícím nám poměry, za jakých došlo k postavení podmínku v Uh. Brodě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)