Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » kostel, kaple, synagoga » Kostela sv. Petra a Pavla - Nezdenice (kostel)

Kostela sv. Petra a Pavla - Nezdenice (kostel) [30528]



Historie kostela sv. Petra a Pavla s gotickým presbytářem v Nezdenicích začíná patrně v 2. polovině 14. století, tady z období vladyků z Nezdenic. Poprvé je připomínán až v roce 1392. V 17. a 18. století byl upravován. Zajisté už dříve byl tu chrám páně a hřbitov římskokatolický na témže místě jako dnes. Je také pravděpodobné, že před tím časem býval v ostrvě nad soutokem říčky Kladenky a Olšavy kostelík jen malý a dřevěný. Za markraběte moravského Jana Jindřicha, mladšího bratra Karla IV, a za tehdejšího podnikavého a horlivého biskupa olomouckého Jana VII byl postaven kostel zděný.

V jeho interiéru se mimo jiné dodnes dochovala vzácná kamenná křtitelnice z počátku 16. století zdobená erbem ořechovských z Honbic. Postavy patronův Petra a Pavla i s atributy jsou i na nezdenské obecní pečeti pocházející z konce 17. století. Kostel v Nezdenicích byl vpádem turků v říjnu 16663 tak zpustošen a zničen, že takřka zmizel jeho původní ráz. Původní kostel byl až do roku 1741 kratší o 10 , měl z boku jen dvě gotická okna a dřevěná věž byla ve středu kostela nad nimi. V roce 1767 byla přistavena nová loď a teprve v roce 1846 se posunula věž ze středu kostela nad nynější hlavní vchod s kamennými schody, které pocházejí z roku 1826.

Kostel sv. Petra a Pavla je jednolodní orientovanou stavbou s polygonálním závěrem kněžiště a čtyřbokou věží nad průčelím. Kněžiště je členěno opěrnými pilíři, zaklenuto konchou s výsečemi a jedním polem valené klenby s vytaženými hřebínky. Loď kostela je plochostropá, podstřešní profilovaná římsa nese sedlovou střechu, nad závěrem zvalbenou.

V roce 1864 se stala patronkou nezdenského kostela Henrietta, baronka Bellegardeová, majitelka zámku Světlov a panství Nezdenice.

V roce 1994 a 1995 byla provedena generální oprava věže a fasády kostela farníky z Nezdenic a Záhorovic.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)