Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » kostel, kaple, synagoga » Hřbitovní kostel sv. Michala - Polička (kostel)

Hřbitovní kostel sv. Michala - Polička (kostel) [30380]



Intaktně dochovaný renesanční kostel vystavěl před rokem 1580 Ambrož Vlach (patrně v Čechách usedlý Ital). Jedná se o síňové trojlodí téměř čtvercového půdorysu s užším trojboce zakončeným kněžištěm s opěráky. Při jižní a severní straně trojlodí jsou čtvercové předsíňky, přistavené patrně teprve dodatečně, u severní předsíňky šnekové schodiště na kůr a půdu, při severní stěně kněžiště je okolo roku 1658 (nebo 1690) přistavěná sakristie, mezi sakristii a předsíňku byl vsunut přístavek Božího hrobu.

Střecha je sedlová, značně strmá, zakončená věžičkou, na jejímž vrcholu je umístěna z plechu vysekaná Smrtka s napřaženou kuší. Vnějšek kostela je gotizující - opěrný systém a hrotitá okna, vnitřek je však již renesanční. V trojlodí stojí tříramenná literátská kruchta na masivních hranolových pilířích, triumfální oblouk je pokryt výzdobou v podobě kazetového vzorce s městským znakem ve vrcholu, křížová klenba trojlodí je na hranách zdobena štukovými pásy s jemnou ornamentikou, arkády pak pletenci, vejcovci a vavříny.

Hlavní oltář byl zhotoven okolo roku 1770, oltářní obraz “Pád pyšných andělů”, malovaný v 18. století Františkem Korompayem z Brna, přemaloval v roce 1885 Jan Umlauf z Kynšperka; postranní oltáře jsou nové. Kazatelna s reliéfy Mojžíše a desek s desaterem pochází z roku 1777

Zdroj: http://www.policka.org/detail/82/o-meste/pamatky/Kostel-sv+-Michala/


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)