Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Slovensko » okres * Slovensko » jeskyně, kras » Demänovská ľadová jaskyňa - Slovensko (jeskyně)

Demänovská ľadová jaskyňa - Slovensko (jeskyně) [30353]


    další pojmenování: [cz] Denanovská ledová jeskyně


Demanovská ledová jaskyně je zaledněná jeskyně v Nízkych Tatrách v Demanovské dolině, jedna z Demanovských jeskyň. Doložená už roku 1299 ako jedna z najstarších známých jaskň v Evrpě.

Nachází sa v bradle Bašta nad Kamennou chatou. Z celkové délky 1900 m je zpřístupněno veřejnosti 680 m. Po objevení Demanovské jeskyně Svobody zájem o ledovou jaskyni upadl. Po rekonstrukci dřevěných schodů a elektrického osvětlení byla roku 1952 znovu otevřená pro širší veřejnost. Vstupní otvor leží nad Kamennou chatou ve výšce 740 m n.m., asi 90 m nad původní hladinou Demanovky.

Jaskyně se zkládá z prostorných chodeb a dómů, rozložených ve třech jeskyních úrovních. Do jeskyně se sestupuje úzkou puklinovou chodbou do nejnižšího poschodí ležícího o 40 m níž, kde je trvale zaledněn podlahovým ledem a robusnějšími stalagnity a sloupy je Velký dóm a Kmetův dóm. Na jaře visí z klenby ledové stalaktity. Ostatní prostory nemají trvalejší ledové útvary a vyznačují sa krasovými útvarmi, na povrchu zbarbenými do šeda až čěrna od sadzí smolný loučí. Zalednění jaskyně umožnil vertikální tvar vstupních častí, který brání vniku teplého vzduchu v létě. Stálost ledových útvarů v letním období závisí od stupňě prochazení jaskynních stěn a od akumulace ledu v zimním období. Relativní vlhkost jaskyně se pohybuje od 96 do 98%. Led sa v jaskyni začal tvořit před přibližně 400-500 lety, což je možné usudit z tloušťky podlahového ledu a jeho vrstevnatosti v Kmetovým dómu. Původní krasová jaskyňě byla dynamická s volnou cirkulací jeskynního ovzduší. Zasypaním a zanesením, tedy utěsněním níž položených otvorů se jaskyně přirozenou cestou změnila na statickou. Tak se utvořily podmínky potřebné pro zalednění.

Po neuváženém prokopání spodního otvoru při zprístupňovacích pracích v letech 1950-51 sa jaskyňa opět změnila na dynamickou se silným vzdušným prouděním. Těmito zásahy byl mikroklimatický režim jeskyně narušený do takové míry, že hrozilo úplné roztátí ledu a ledové výzdoby. Úsilím mnoha nadšenců a odborných pracovníků, jaskyňářů o zachovanie Demanovské ledové jeskyně bylo však úspešné, klimatický režim jaskyně sa podařilo upravit a jaskyňe sa uchovala jako ledová. Další zásahy, hlavně při rekonstrukčních pracech v letech 1974-76 a při zprístupňování dalších prostorů jaskyně se dělaly tak, aby sa nenarušil klimatický režim jaskyně. Vhodným zásahem do hydrologického režimu jaskyně sa naopak vytvořily podmínky pro postupné narůstání ledu v jeskyni. 

Jak se připravit na prohlídku

Převýšení a rozdíly teplot mezi vnějším prostředím a jeskyní tvoří určitou zátěž na organismus. Před vstupem do jeskyně je třeba si odpočinout, aby aklimatizace v jeskyni proběhla bez problémů. Vhodné je teplejší oblečení a pevná obuv.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)