Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hroznová Lhota (obec) [3035]



Orgány obce tvoří patnáctičlenné zastupitelstvo a pětičlenná rada, která zřídila finanční a kontrolní výbor, sociální a kulturní komisi a komisi mládeže a sportu.

Od roku 1993 je obec zapojena do Programu obnovy venkova. Díky této iniciativě se podařilo obnovit a oživit spolkový a kulturní život obce. Díky tomu se obnovují tradice jako Hody a začínají vznikat nové, například Živý Betlém, Přehlídka mužských sborů nebo Hroznolhotské etýdy. V současné době jsou to akce významem přesahující hranice obce. Za podpory tohoto projektu se podařilo realizovat některé významné akce např. oprava zdravotního střediska, úprava ploch před obecním úřadem, bylo zřízeno informační centrum.

V roce 1999 byl Parlamentem České republiky obci přidělen prapor. Tvoří jej tři svislé pruhy zelený, červený a zelený. Uprostřed jsou dva zelené vinné hrozny na zkřížených žlutých větévkách.

V roce 2001 získala obec Hroznová Lhota titul  "Vesnice roku Jihomoravského kraje". V celostátním kole se pak umístila na 3. místě.

K základnímu občanskému vybavení obce patří:  kostel Sv. Jana Křtitele, budova OÚ, pošta, kulturní dům , zdravotní středisko, MŠ, ZŠ, dvě sportoviště, tři dětská hřiště, hřbitov.V obci jsou dále dvě prodejny smíšeného zboží, prodejna s dárkovým a průmyslovým zbožím, květinářství a dvě pohostinství. 

Obec má vlastní vodovod včetně zdroje pitné vody. Plynofikace byla dokončena v r 1995. V roce 1996 byla provedena kabelizace telekomunikačních sítí. Obec je plně odkanalizovaná, prozatím bez ČOV. Obec připravuje  výstavbu čističky pro další 4 obce. Místní komunikace jsou až na zanedbatelnou část opatřeny pojízdným povrchem. Chodníky jsou postupně opravovány.  V lokalitě u vodojemu byla provedena výstavba nových 20 RD.

Likvidace odpadů je uskutečňována formou organizovaných týdenních svozů popelnic TKO a BIO, přičemž systém plateb za likvidaci motivuje občany k separování jednotlivých složek. Mimo to jsou v obci tři stanoviště kontejnerů na separovaný odpad (plasty, papír, sklo). Kovové odpady mají možnost obyvatelé odevzdat ve dvoře OÚ. OÚ organizuje pravidelně sběr nebezpečných a velkoobjemových odpadů. Na území obce se nenachází skládka a ukládání odpadů je smluvně zajištěno u firmy Ekor s.r.o., která provozuje velkokapacitní skládku.

Veškeré budovy ve správě obce jsou zplynofikovány a opatřeny regulačními systémy.

Veřejná prostranství před obytnými domy jsou udržována přímo občany včetně údržby a výsadby záhonů. Několikrát v roce občané provádí úklid podél státní komunikace v obci. OÚ pak zajišťuje odvoz na skládku. Prostranství u obecních budov popř. prostory tvořící velké celky jsou udržovány v rámci VPP.

Údržbu drobných sakrálních objektů provádí věřící za spoluúčasti obce či farnosti.

V prostoru za OÚ je postupně budován areál, který by měl sloužit jako místo klidu a setkávání při kulturních akcích, je vybudován přírodní parket, je vybudováno dětské hřiště, které v roce 2015 prošlo rekonstrukcí.

Plán činnosti pro rok 2015: oprava chodníků na hlavní ulici, rekonstrukce dětského hřiště za OÚ, úpravy na fotbalovém hřišti, dostavba ČOV. Z projektových dokumentací je dokončeno: Sportovní hala u ZŠ, Oprava místní komunikace ke škole, Bezbariérový přístup na OÚ a KD.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hroznová Lhota (obec) Hodonín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)