Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí P.Marie - Uničov (kostel)

Kostel Nanebevzetí P.Marie - Uničov (kostel) [30287]

Kulturní památka (KP)

Ve státním seznamu kulturních památek je tento chrám pocházející z první poloviny 14. století zapsán jako významná gotická a pozdně renesanční architektura. Od svého založení celkem osmkrát vyhořel. Obnovu kostela po velkém požáru v době třicetileté války připomíná pamětní deska v dolní části severní kostelní věže. Nejvíce byl kostel poškozen požárem v roce 1779. Tehdy se zřítila křížová klenba chrámových lodí a byla pak nahrazena klenbou barokní. Požárem zničené věže byly dostavěny a zastřešeny v 17. a 19. století. V osmdesátých a devadesátých letech našeho století prodělal kostel rozsáhlou renovaci. Na obou věžích a na celé střeše chrámové lodi byla vyměněna střešní krytina.

V roce 1990 byla zahájena rekonstrukce fasády, při níž se objevilo originální gotické ostění. Nová fasáda byla provedena středověkou technologií. Původní výkřužky gotických oken byly ponechány a byl obnoven na Moravě ojedinělý - gotický portál. Nad portálem bylo znovuobjeveno zazděné gotické okno, které svým vzhledem i tvarem ukazuje na vysoké umění a kvalitní práci kamenických mistrů.

Na osmiboké věži, zvané též Psí věž, je zazděn chrlič vody v podobě psa (původně asi Lva) a na boční straně věže je umístěna soška pravděpodobně sv. Prokopa, kterou si sebou přinesli zřejmě noví kolonisté při založení města. Snad nejstarší památkou je basreliéf Ukřižování Páně s P.Marií a sv.Janem, který je umístěn na boční zdi kostela.

V prostoru kolem kostela býval původně hřbitov, který byl později přemístěn na konec města.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)