Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čejkovice (obec) [3019]



 Čejkovice leží na jižní Moravě 40 km jihovýchodně od Brna v okrese Hodonín. Katastr obce má rozlohu 2 506 ha na kterém žije 2530 obyvatel. Osou celého území je potok Prušánka. Reliéf je mírně zvlněný, průměrná nadmořská výška území  je 208 m n. m.  Průměrná roční teplota vzduchu je 9,2°C, což řadí Čejkovice k nejteplejším místům naší republiky.
Dominantou obce jsou dvě významné budovy. První je původně gotická tvrz, která postupným vývojem a přestavbami byla přebudována na zámek, v jehož prostorách je  dnes umístěn mimo jiné i hotel s restaurací. Druhou dominantou je kostel sv. Kunhuty.
Území Čejkovic je velmi pozměněno činností člověka. Původně byla převážná část katastru obce pokryta lesy. Ty se až na jednu výjimku nezachovaly. Oblast patří do obvodu teplomilné květeny. Jsou zde dvě chráněná území k zachování vzácných druhů rostlin.
Písemně doložené počátky vinařství v Čejkovicích spadají do 13. stol. Téměř 100 let před panováním českého krále Karla IV. začíná v Čejkovicích systematicky pěstovat vinnou révu francouzský templářský řád.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čejkovice (obec) Hodonín
obec, osada Čejkovice (obec) České Budějovice
obec, osada Čejkovice (obec) Kutná Hora
obec, osada Čejkovice (obec) Znojmo
obec, osada Čejkovice (osada) Chomutov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)