Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Karviná » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv.Jana Křtitele - Dolní Lutyně (kostel)

Kostel sv.Jana Křtitele - Dolní Lutyně (kostel) [30185]



Zděná jednolodní omítaná orientovaná stavba z let 1740 – 1746, s bočními kaplemi a se čtyřbokou věží v západním průčelí, krytou zvoncovou bání se zkosenými hranami a hrotem, s malou polygonální sanktusní vížkou nad sedlovou střechou hlavní lodi.

Široké kněžiště je zakončeno užší mělkou apsidou se sakristií na východní straně a kruchtou na straně západní, přístupnou vřetenovými schodišti v podvěží. Po stranách apsidy sledují chodbovité vedlejší předsíně půdorys závěru a ústí do bočních kaplí s patrovými oratořemi. Hlavní loď s křížovými klenbami, čelní stana kruchty, parapety oratoří a boční konchy jsou zdobeny bohatým štukovým dekorem s motivy vegatabilních rozvilin a rokajů. V interiéru dále klenby křížové s vytaženými hřebínky a valené; sakristie, boční předsíně a hlavní předsíň v přízemí věže stejně jako podkruchtí plochostropé. Okna hlavního kostelního prostoru oválná s mírně stlačeným záklenkem a kasulovitého tvaru, vchody obdélné. Okna a vchody sakristie a vedlejší předsíně s půlkruhovým záklenkem v jednoduché šambráně.

Celkově velmi zdařilá barokní stavba zdobená typickým dekorem z pol. 18. století, s jednotným inventářem z doby vzniku kostela. V obci vytváří vyváženou architektonickou dominantu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)