Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kaple - Chlumek (kaple) [30004]



Kaple Nejsvětější trojice v Chlumku u Měřína je nalidovělá stavba výrazných forem z roku 1830. (UZ EV. List 4073) V roce 1998-99 byla kaple opravena v akci „Z“ – svépomocí OÚ Chlumek. Práce nebyly provedeny odborně a došlo k necitlivým zásahům.

Současný technický stav :
1. Kaple je věřícími v současné době využívána k bohoslužbám, májovým modlitbám. Na kapli je zvon s elektrickým pohonem z r.1998 oznamující jitro, poledne, večer, případně úmrtí občana v Chlumku. U kaple probíhá rozloučení se zemřelým, slavení poutě. Tato kaplička sou velikostí, která je nevelká, má pro občanstvo obce Chlumku význam velmi důležitý. Proto snad je od občanů poukazováno na ne úplně dobrý technický stav. Vlastník budovy – obec Chlumek – se rozhodla tento nedobrý stav napravit. A to tak, aby se dalších 100 roků nemuselo na této kapličce nic zásadního opravovat.

2. Fasáda byla provedena ze škrábané vápenocementové omítky včetně cementové omítky na kamenném soklu.

3. V roce 1998 byla fasáda opatřena fasádní barvou okrového odstínu, tím dostala možnost úniku vnitřní vlhkost do venkovního prostoru poslední ránu.

4. V roce 1965 je popisována profilovaná hlavní římsa – také po opravě v r.1998 přestala existovat, byla vyomítána. Fasáda popisovaná v evidenčním listu nemovité kulturní památky z r. 1965 již neexistuje. Oprava veškeré členění fasády nerespektovala. Viz fotografie současného a původního stavu. Obnova fasády dle dobových fotografií je možná a po konzultaci se zástupci NPÚ v Telčí se také provede.

5. Tašková krytina byla nahrazena pozink. plechem.

6. Vstupní kamenné schody byly odstraněny, nové schodiště je vybetonováno a obloženo terasovou dlažbou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)