Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pivín (obec) [29395]



Obec Pivín leží v jižní části Olomouckého kraje, asi 15 km jihovýchodně od města Prostějova - poloha na mapě.

Leží na Prostějovské pahorkatině, která je součástí Hornomoravského úvalu. Nachází se v kotlině, otevřené na severovýchod a jihovýchod. Na severu sousedí s obcí Čelčice, na severovýchodě s Klenovicemi, na jihozápadě s Dobromilicemi, severozápadně s lázeňskou obcí Skalka, jihovýchodně s Tvorovicemi a jižně s Němčicemi nad Hanou. Obvod obce měří 8,5 km, rozloha katastru obce je 865 ha a nadmořská výška je v rozmezí 200 -217 m. Nejvyšší místo je mezi Pivínem a Skalkou - 276 m.

V současné době má obec 190 obydlených domů a 731 obyvatel. Středem obce prochází silnice, po obou stranách jsou vystavěny domy. Dominantou obce je prostorná náves, plná zeleně, kterou protéká od západu k východu potok Okenná. Délka obce je necelý 1 km.

Zmínku o obci Pivín najdeme v úředních listinách již v roce 1321, kdy český král Jan Lucemburský zastavil Tovačov a Pivín s přilehlými osadami Jindřichu z Lipé. Ke stavebním dominantám obce patří budova základní školy z roku 1914 a budova kostela, o jehož existenci je první písemná zmínka z roku 1550. Na místě tohoto původního zchátralého kostela byla v letech 1712 - 1718 postavena nová stavba kostela, v níž se snoubí gotika s barokem. Přilehlý park je vysázen stromovím a spolu s kostelem tvoří ucelené a malebné centrum obce.

V obci jsou pořádány mnohé kulturní a společenské akce. Největším organizátorem je Divadelní společnost Větřák, která byla založena v roce 1991. Tato společnost udržuje v obci lidové tradice: Ostatky - spojené s maškarním průvodem obcí a pochováváním basy, v dubnu je to pálení čarodějnic, v květnu potom stavění a kácení máje a v srpnu tradiční Domlácená.

Ke sportovnímu využití slouží v obci dvě hřiště - travnaté fotbalové hřiště a hřiště s umělým povrchem. Pro nejmenší děti jsou v parku průlezky a houpačky. Občerstvení nabízí v obci tři hostince a tři obchody.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pivín (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)