Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Františka Serafínského - Hostim (kostel)

Kostel sv. Františka Serafínského - Hostim (kostel) [29324]

Kulturní památka (KP)

Kostel sv. Františka Serafínského s barokním jádrem a klasicistním přístavkem je dominantou návsi. Kostel se prvně připomíná v roce 1394. Roku 1569 byl zbořen a na jeho místě postaven kostel renesanční.

První písemná zmínka o hostimské farnosti je z roku 1322, kdy byla zapsána do majetku kanonie premonstrátek v Perneggu v Dolním Rakousku. Gotický kostel se však prvně připomíná až v roce 1394. V 15. století pod vlivem husitství převažovala v obci víra husitská a protestantská. Protestantský majitel hostimského panství Jiří Valečský z Mírova nechal zbořit kostel, původně katolický, a na jeho místě nechal postavit roku 1569 renesanční kostel, protestantský. Z původního kostela byly ponechány pouze tři zvony a umíráček pocházející z roku 1502.V roce 1598 Jiří Valečský z Mírova zemřel a on i jeho manželka jsou pochováni v kryptě kostela, kde jsou na zdi v pískovcových náhrobcích zobrazeni v životní velikosti. Katolická fara v Hostimě postupně upadala a po r. 1620 zanikla úplně. V období rekatolizace v první polovině 17. století připadl kostel opět katolické církvi, ale fara byla nově osazena až v roce 1731.

Roku 1829 proběhly úpravy kostela, byl postaven nový hudební chór se vstupem zvenčí a současně byly přestavěny varhany. V roce 1853 pak byly obnoveny dva postranní oltáře, kazatelna a křtitelnice.

Původní kostelní zvony byly zrekvírovány za první a zbývající za druhé světové války. V roce 1990 byly vysvěceny dva nové zvony, František a Marie.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)