Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Michaela archanděla - Horní Kounice (kostel)

Kostel sv. Michaela archanděla - Horní Kounice (kostel) [29322]

Kulturní památka (KP)

Vznik obce souvisí s rytířským řádem johanitů. První písemnou zmínku o komendě johanitů a o vsi Horních Kounicích obsahuje listina z roku 1248. Johanité v té době založili i kostel sv. Michala. Jednalo se nejspíš o plochostropou stavbu bez věže, která je dnes dochována v úrovní zdí západní části kostela.

Kostel prošel v průběhu staletí stavebními úpravami, zvláště za hrabat z Daunů, kteří byli majiteli kounického statku od roku 1754. V letech 1785 až 1790 byl kostel nově zaklenut a byla postavena nová věž. V ní se nachází starobylý zvon o průměru 93 cm, vážící 436 kg , s latinským nápisem a letopočtem 1476. O ostatní zvony přišli farníci ve světových válkách. Nové byly ulity a posvěceny v roce 1970, iniciátorem byl hornokounický farář P. Antonín Němčanský.

V kostele se nachází velký lidově řezaný kříž, který roku 1856 věnoval kostelu místní občan Jan Prkna. Kříž zakoupil ze zrušeného františkánského kláštěra ve Znojmě a byl prý už tehdy 317 let starý, takže pochází z roku 1539.

V kostele sv. Michaela archanděla dokončili restaurování nástěnných maleb z roku 1931. Klenbu pokrývají figurální výjevy ze života andělů. Na obnově se finančně podílela Nadace ČEZ, Ministerstvo kultury, ale také samotní obyvatelé Horních Kounic. Aby se výmalba od prvorepublikového malíře Rudolfa Adámka z Prahy mohla restaurovat, bylo nutné ji zdvihnout ve větších šupinách. Na některých místech byla opadána, jinde dokonce napadena plísní, která vytvářela houbovitý povrch. Dvě klenební pole byla obnovena v roce 2010, letos se dokončilo zbývajících pět. Potřebnou částku přes 300 tisíc korun pokrylo Ministerstvo kultury, Nadace ČEZ i samotní občané Horních Kounic. Nástěnné malby restaurovali akademický malíř Pavel Kobylka a Ivana Přibylová. Podle restaurátorů byla původní malba vápenná. Vápno bylo velmi kvalitní, proto uzavřelo omítku a vytvořilo téměř nepropustnou vrstvu. Aby barva držela, musel autor udělat hliníkový podklad. Na to maloval převážně hlinkovými barvami a temperou na suchý nátěr. Tato technologie je však vhodná do suchého prostředí, ale ne do těchto prostor, kde je vlhko a střídají se teploty, vysvětlili restaurátoři. Děkovná mše za dokončení oprav nástěnných maleb se v kostele sv. Michaela archanděla konala v neděli 25. listopadu 2012.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)