Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Stonařov (kostel)

Kostel sv. Václava - Stonařov (kostel) [29147]

Kulturní památka (KP)

Kostel sv. Václava leží uprostřed městečka na bývalém hřbitově, zrušeném roku 1878. Je orientován (oltář je umístěn na východní straně kostela), jednolodní, složen z presbyteria (kněžiště), lodi, z věže v západním průčelí a ze sakristie (vedlejší místnost v katolickém kostel, kde se kněz připravuje k bohoslužbám) při severním boku kněžiště. Kostel je vystavěn z lomového kamen, klenby v lodi a presbyteriu z cihel. Věž je na nárožích armována (vytužena) kvádry. Polygonální presbyterium (mnohoúhelníkové kněžiště, tedy chrámový prostor vyhrazený kněžím k výkonu obřadu, oltářní prostor (s trojbokým závěrem je zaklenuto kopulovitou klenbou. Do lodi (hlavního prostoru kostela vymezeného zdmi a pilíři) se presbyterium otevírá triumfálním (vítězným) obloukem. Vnitřek presbyteria osvětlují tři okna s půlkruhovými záklenky. Obdélníková loď má valenou klenbu. Zděnou kruchtu, kůr (vyvýšené místo určené pro varhany a hudebníky, umístěné vždy proti hlavnímu oltáři (podpírají dva pilíře s třemi oblouky. Obvodové zdi jsou prolomeny čtyřmi okny s půlkruhovitými záklenky a dvěma portály. Hranolovitá čtyřboká věž, trojpatrová, je přístupná zděným šnekovitým schodištěm na severní straně kostela. Nad vchodem do věže, a vlastně do kostela, je usazena deska, zdobená reliéfním (plastickým, mírně vystupujícím nad základní plochu) křížem a opatřena nápisem: VDMIET GGCP IM 1519 P. Jelikož polygonální kněžiště sousedního karneru je zcela určitě původní, lze považovat i jádro kněžiště kostela a jeho lodi za současné s karnerem. Loď kostela však byla původně plochostropá a mnohem nižší než nyní. V podstřeší lodi nad triumfálním obloukem se dnes jasně jeví nejstarší východní nízký štít který byl nadstavěn jednak renesančním štítem z lomového kamene, jednak štítem z cihel, který pochází z doby novodobého zaklenutí lodi. Současné cihelné klenby presbyteria a lodi vznikly v roce 1804, kdy došlo k celkové úpravě kostela.

Na zrušeném hřbitově kolem stonařovksého kostela, jižně od kostela, stojí hřbitovní kaple, tzv. karner (dříve nesprávně označována jako rotunda). Roku 1662 byl zasvěcený sv. Trojicí. Karner sestává z presbyteria a z lodi. Je zděn z velkých kusů lomového kamene, pravidelně kladených, a hladce omítnut. Pětiboké polygonální kněžiště je zaklenuto sraženou valenou klenbou. Do lodi se otevírá lomeným triumfálním obloukem a je osvětleno třemi úzkými okénky s lomenými záklenky. Kněžiště je kryto sedlovou střechou se závěrem, krytou taškami. Válcová, plochostropá loď má velká okna a na západní straně pravoúhlý výklenek, tj. zazděný vchod. Loď je zastřešena kuželovitou střechou s taškami, v jejímž vrcholu je usazena dřevěná lucerna s cibulí. Karner byl původně jednopatrový. Jednopatrové centrální hřbitovní kaple – karnery – se objevují pouze na jižní Moravě v pozdně románském období, a to v souvislosti s farními kostely kolonizačních center. Znamená to tedy, že stářím stonařovského karneru je doloženo i stáří trhové vsi Stonařov, jinak připomínané až k roku 1349. Je tedy jasné, že Stonařov byl založen v 1. polovině 13. století.

Všichni historikové, zabývající se dějinami obce Stonařov, a to pouze okrajově, správně vycházejí z faktu, že původ obce souvisí s výstavbou kostela sv. Václava a hřbitovního karneru. Souhlasím s nimi, a to i v případě jejich prognózy, že kostel sv. Václava byl původně dřevěný. Nesouhlasím však s jejich podivem nad faktem, že farní chrám kolonizačního centra byl zasvěcen sv. Václavu. Naopak – tento fakt chápu jednoznačně – Stonařov byl založen v období české kolonizace, která předcházela německé kolonizaci. Abych však byl přesný – ne německé kolonizace, nýbrž dosídlení původně české vsi německými novousedlíky. Jelikož byl Stonařov založen v době původní české kolonizace, byl farní kostel zasvěcen nejvyššímu českému světci – sv. Václavu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)