Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kamenná (obec) [2909]



První písemná zpráva o obci pochází z roku 1308 kdy byla obec uváděna pod německým názvem PERCHMEISTERSDORF (vesnice důlního mistra). Důlní mistr (magister montium) byl za starých časů vrchní úředník a vedoucí královského dolu.

Na začátku 14. století patří PERCHMEISTERSDORF Lichtenburgům, jejich letní sídlo (hrad) se nacházel u Jílemníku. V roce 1308 přenechal Raimund z Lichtenburgu, mocný český státník vesnici klášteru v Sedlci. Později se objevuje v majetku šlechty polenské a je na mapě pozemkové knihy měst ze 16. Století uváděna jako KAMENAY.

V 16. století (1538) přechází polenská šlechta koupí pánů Trčků z Lípy a na Lipnici na Karla z Waldsteinu na Skále, který velmi preferoval hornictví v kraji kolem Šlapanova a Přibyslavi. Jeho jediná dcera a dědička Kateřina se provdala roku 1553 za Zachariáše z Hradce v Telči. Jeden z potomků jindřichohradecké šlechty prodal později (1597) panství císařskému radovi Hartvigu Žejdlicovi ze Schonfeldu. Vzhledem k tomu, že se majitel panství Rudolf podílel na povstání české šlechty na začátku třicetileté války, bylo mu po bitvě na BÍLÉ HOŘE (1620) panství odebráno. V roce 1623 jej získal Kardinál František hrabě z Diettrichsteinu, který opět vrátil protestantské obyvatelstvo ke katolické víře - u této šlechty nyní zůstalo.Patent Josefa II. osvobodil (1781) sedláky z panského nevolnictví. Obdrželi osobní svobodu-rok 1848 ve kterém Hans Kudlich požádal zrušení roboty a vybojoval jím tak i hospodářskou svobodu.

Kamennští se osvědčili jako pokrokoví zemědělci a založili jako první v okrese Štoky v roce 1889 zemědělský spolek (sdružení). V roce 1896 založili i kampeličku.

V létech 1886 a 1887 zažili Kamennští dva velké požáry. 31. října 1886 vyhořelo šest, 16. května 1887 dokonce osm obytných a hospodářských budov. Na to byl v roce 1891 v Kamenné založen sbor dobrovolných hasičů.

Výstavba okresní silnice v letech 1904 - 1906 a v roce 1910 postavení osobní zastávky na kolem vedoucí železniční trati Praha-Jihlava-Znojmo významným způsobem přispělo ke zkvalitnění spojení s okolím. 1. října 1910 poprvé stavěly osobní vlaky na zastávce Kamenná.

Školou patřila Kamenná v dřívějších dobách do Dolních Věžnic. V roce 1881 se Kamennští pokoušeli o vlastní školu. Jejich žádost byla zemskou školní radou zamítnuta. Teprve další žádost 1886 měla žádoucí úspěch a 1. září 1888 bylo zahájeno (německá škola) vyučování nejdříve v domě čís.13 - nová škola byla zasvěcena 31. května 1889. 4.října 1925- byla slavnostně místním odborem Národní Jednoty Pošumavské ve Šlapanově v obecním domě č.21 otevřena česká škola za široké účasti českého okolí. Přední místo při vzniku české školy zaujímá pan Josef Kašpar jehož přičiněním byla škola zřízena.

Kamenná jako samostatná obec měla v roce 1939 10 německých a 2 české obecní radní. Fara a pošta byly ve Šlapanově, železniční zastávka v místě, četnická stanice byla v Německém Šicndorfu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kamenná (obec) Šumperk
obec, osada Kamenná (obec) Jihlava
obec, osada Kamenná (obec) České Budějovice
obec, osada Kamenná Lhota (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Kamenná (obec) Třebíč
obec, osada Kamenná Horka (obec) Svitavy
obec, osada Kamenná Hora (osada) Plzeň-sever
obec, osada Kamenná Lhota (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)