Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Rychnov nad Kněžnou » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Petra a Pavla - Liberk (kostel)

Kostel sv. Petra a Pavla - Liberk (kostel) [29069]

Národní kulturní památka (NKP)

Dřevěný kostel sv. Petra a Pavla v Liberku je jedinečným dokladem lidové tvorby. Původně středověký kostel zbořený spolu s hradem byl nahrazen v letech 1691 - 1692 roubenou stavbou. Technicky a umělecky vzácnou p amátku doplňuje dřevěná stupňovitá zvonice a roubená fara. Takových kostelíků je v Čechách jen velmi málo.

Cenná památka lidové architektury má sedlovou střechu, barokní interiér s kazetovými stropy a na dřevě malované obrazy. Kostel sv. Petra a Pavla v Liberku byl postaven za patronátu hraběte Jana Norberta Libštejnského z Kolowrat. Na počátku 19. století byl podezděn, k celkové obnově došlo roku 1914 a v nedávné době. Jednolodní stavba má trojboký závěr, sedlovou střechu krytou šindelem a třípatrový štít.

Strop zajímavého interiéru s tribunou na pilířích pokrývají zdobné kazety. Barokní zařízení ze 17. a 18. století doplňují dřevěné plastiky liberského rodáka Filipa Jakuba Prokopa (1740-1814), který téměř celý život působil jako dvorní sochař ve Vídni. Pro dřevěný kostel vytvořil řezbář dřevěné sochy českých patronů sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Dále vyzdobil spodní část hlavního oltáře a varhany. Pro rodnou obec vytvořil také pískovcové sochy sv. Jana Nepomuckého, Ecce Homo a Krista na kříži.

Nařízením vlády ČR ze dne 28. května 2014 byl kostel se zvonicí a farou prohlášen Národní kulturní památkou.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)