Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jihlávka (obec) [2904]



Nejstarší písemná zpráva o vesnici pochází z roku 1356, kdy byla v držení bratrů Rysa a Viléma z Jihlávky a byla součástí panství Janštejnského.Na území obce se nacházela zemanská tvrz. Za vsí u rybníka Bor je památné místo, kde se roku 1423 střetlo vojsko husitů s vojskem Menharta z Hradce. Husité byli krvavě poraženi, proto se rybníku říká též Krvavec a místu pod rybníkem V Krvavcích.

Obecní škola byla postavena v letech 1896 - 1897. Od roku 1894 je v obci Sbor dobrovolných hasičů. Veřejná obecní knihovna vznikla roku 1920. Obcí prochází železnice s jejíž stavbou bylo započato roku 1885 a první vlak zde projížděl 1.listopadu 1887.

Nejstarší historickou památkou v obci jsou kamenná boží muka z roku 1673.
V Jihlávce jsou také dvě zvonice - katolická a evangelická. Zvony z nich byly za druhé světové války zcizeny Němci. V roce 1920 obec postavila pomník vojákům padlým v první světové válce.

Škola byla pro nedostatek dětí zavřena a přestavěna na obecní byty pro mladé rodiny. V Jihlávce je k dispozici veterinář, zámečník a truhlář, nachází se zde dvě přírodní rezervace se vzácnými druhy rostlin a živočichů a uprostřed obce roste památný strom javor klen.

Čistý vzduch, klid a krásná příroda lákají k vycházkám, sběru lesních plodů nebo cykloturistice. V zimním období jsou na osm kilometrů vzdáleném nejvyšším vrcholu Českomoravské vrchoviny - Javořici - vhodné podmínky pro běžecké lyžování.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jihlávka (obec) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)