Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-jih » hrad, zámek, tvrz » Zřícenina hradu Radyně - Starý Plzenec (hrad)

Zřícenina hradu Radyně - Starý Plzenec (hrad) [28943]

Kulturní památka (KP)


Zřícenina hradu Radyně se nachází na kopci nad obcí Starý Plzenec poblíž Plzně. Hrad nachází se ve výšce 569 m.n.m. a je na něj možný přístup včetně nejvyššího bodu, ze kerého je dobrý rozhled do krajiny.

Hrad založil Karel IV. v letech 1356 - 1361, podle jeho přání měl vstoupit do dějin pod názvem Karlskrone. Tento název se však neujal a bylo i nadále používáno původní české pojmenování kopce. Hrad spravovali královští purkrabí za pomoci hradní posádky. Zástavní držitel Radyně Hrdoň z Dubňan zásoboval roku 1434 Plzeň proti obléhajícím ji husitům. Již koncem 15. století přestává být udržován a nakonec je zcela opuštěn.

Černá silueta Radyně byla opředena v minulosti řadou hrůzostrašných pověstí, jejichž ústředním hrdinou byl bájný Radouš. O zlidštění podoby Radouše se v řadě kulturních akcí úspěšně pokusil akad. malíř Vl. Havlic. Svou stavební dispozicí se hrad podobá Kašperku na Šumavě, proto lze přičíst obě stavby stejné stavební huti. Obytné jádro tvoří obdélný palác, sevřený na kratších stranách půlválcovou a čtverhrannou věží. Druhá z věží vystupuje o další dvě patra nad dvoupatrový palác. V interiéru paláce jsou patrné otisky roubených komor, které prozrazují určitou snahu o zpříjemnění bydlení ve studených prostorách stavby. Přízemí obsahovalo několik místností, v prvním a druhém poschodí se nalézaly sály s dalšími příslušenstvími. Také v hranolové věži byla obytná prostora s krbem a prevetem. Půlkruhová věž bez okenních otvorů byla využívána údajně jako hladomorna. K obytnému komplexu přiléhal nevelký dvorek s nádržkou na vodu, který je dosud ohrazený zbytky zdí. Vnější opevnění tvořily valy a příkopy, dosud patrné především na západě a jihu.

U hradu se nachází restaurace a posezení pod stromy, které je zde po celý rok. Vzdálenost z Plzně je cca. 10 - 12 km a cestu lze absolvovat z Černic pěším pochodem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)