Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » památný strom » Chudčická lípa - Chudčice (památný strom)

Chudčická lípa - Chudčice (památný strom) [28867]



Chudčická lípa se nachází při silnici na Veverskou Bítýšku. Nedaleko od křížení náspu bývalé železniční trati Kuřim – Vev. Bítýška se silnicí stojí za dřevěným plotem zahrady zhruba 250 let stará památná Chudčická lípa.  Byla pravděpodobně vysazena  v polovině 18. století na hrázi u rybníka , který později zanikl . Rybník dal vzniknout názvu původně oddělené místní části - Na Hrázi , ležící na jih od centra vsi.

V roce 2004 iniciovala projekční kancelář Šenkyřík záchranu 250 let staré lípy srdčité v obci Chudčice, která měla být skácena. I když již bylo vydáno rozhodnutí o likvidaci tohoto stromu, nechala firma zpracovat znalecký posudek soudním znalcem, na jehož základě a následných jednání s odborem životního prostředí v Kuřimi byla tato 24 m vysoká lípa s obvodem kmene 320 cm prohlášena památným stromem a nadále tvoří dominantu části obce.

Tento památný strom však byl v červnu 2006 otráven neznámým pachatelem, který použil rtuťové injekce. Podle odborníků v blízké budoucnosti dojde k jeho úplnému odumření.

  • Památný strom
  • Lípa (Tilia)

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)