Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » město, městys » Dolní Cerekev (městys)

Dolní Cerekev (městys) [2886]



Dolní Cerekev byla pravděpodobně založena biskupem Pelhřimem v roce 1224. Zpočátku se jí říkalo Německá Cerekev, kvůli německým osadníkům. V roce 1451 získal obec Václav Leskovec z Leskovce, člen významného jihočeského rodu. Právě za Leskovců zde byla vybudována tvrz (první zmínka z roku 1552), dvě brány k výběru mýta a právě v této době získala Cerekev také erb. Po Bílé hoře v roce 1623 získává Cerekev opět pražské arcibiskupství, kterému Cerekev patřila až do roku 1918. V roce 1768 vypukl v obci požár, který zničil velkou část obce. Dolní Cerekvi se v její historii nevyhýbaly ani epidemie. Např. v roce 1832 vypukla epidemie cholery, na kterou zemřelo přes 100 občanů. V polovině 18. století byla zřízena obecná škola a v roce 1825 byla postavena nová školní budova (dnes je zde obecní úřad).

V roce 1887 byl zahájen provoz na trati Jihlava- Veselí nad Lužnicí. Původně měla být v Cerekvi hlavní zastávka, která je dnes v Kostelci, ale kvůli odporu místních sedláků zde byla zřízena pouze osobní zastávka. Později (v roce 1915) k ní přibyla i zastávka nákladní a skladiště. Po první světové válce začala modernizace obce velmi rychle postupovat. V roce 1928 zahájilo promítání místní kino a od roku 1937 byla obec plně elektrifikována. Druhá světová válka se do dějin obce zapsala dvěma důležitými událostmi. V únoru 1945 byl proveden nálet spojeneckých letců na místní železniční most a 9. dubna 1945 byl poblíž drážního domku zastřelen německou hlídkou ruský zajatec. Rudá armáda dorazila do obce 10. května 1945.

V roce 1960 solní bránu silně poškodil projíždějící tank, a tak musela být o rok později zbourána. (Druhá brána byla zbourána už v roce 1850.) V této době opět dochází k další modernizaci obce. Bylo postaveno zdravotnické středisko, kulturní dům, místní rozhlas atd. Od 1. dubna 1980 byla Dolní Cerekev společně s Novým Světem a Spělovem sloučena v jednu obec. 10. října 2006 byl obci vrácen status městyse.

V současné době má Dolní Cerekev asi 1217 obyvatel, z toho 795 v produktivním věku. Výměra obce je 1583 ha, takže hustota obyvatel je přibližně 77 na čtvereční kilometr. V obci je škola, pošta, zdravotnické zařízení, plynovod, vodovod, zastávky autobusové i vlakové, několik obchodů a pekárna. Ani zábava není zanedbaná. Obec provozuje kino, v roce 1998 byla dostavěna nová sportovní hala, z bývalého kulturního domu se stala diskotéka a samozřejmě nechybí ani hospody. Nemalé prostředky též jdou do udržení akceschopnosti místní hasičské jednotky. Mládež je v současnosti poměrně úspěšná v házené a v hasičských soutěžích.

Dolní Cerekev je i výchozím bodem naučného výletu. Začátek trasy je poblíž udržovaného původně gotického kostela sv. Magdalény. Vychází se po modré turistické značce směr naučná stezka Čeřínek a jdeme asi půl druhého kilometru. Po málo frekventované silnici opouští Dolní Cerekev, za kterou se nám již nabízí výhledy na Přírodní park Čeřínek a Nový rybník. U vstupu na naučnou stezku narazíme na první ze 14 zastávek naučné stezky. Stezka je dlouhá šest kilometrů, provádí kolem přírodní památky Přední skála, seznamuje nás na svých zastaveních s geomorfologickými, botanickými a zoologickými zvláštnostmi území a je zpřístupněná od 26. května 1984.

Obec neustále připravuje nové byty a snaží se získat mladé obyvatele z nedaleké Jihlavy. Na místních panelácích přibyli v poslední době nástavby. A je rozhodně lepší dívat se na klasickou šikmou červenou střechu než na rovnou, kterou mívá většina panelových domů. Vedle paneláků vyrostla bytovka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Dolní Cerekev (městys) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)