Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » památný strom » památná lípa - Brno - Bystrc (památný strom)

památná lípa - Brno - Bystrc (památný strom) [28781]



 
Prostřednictvím stromů pomáháme lidem nalézt cestu k přírodě i k sobě navzájem.

Zřejmě nejstarším stromem na území Brna je lípa srdčitá, která roste v městské části Brno Bystrc na ulici Výhon před restaurací U Šťávů .  Jedna se o lípu srdčitou (Tilia cordata), je památkově chráněna a je obehnána plotem.  Stáří lípy se odhaduje na 380 až 400 let, ale vzhledem k dutému kmeni, jehož obvod činní 440 cm, ho nelze úplně přesně určit. Kmen lípy je úplně dutý, ale strom je vitální a dokázal vytvořit adventivni kořeny, kterými dutiny překlenul.  Neni možné si ji tedy prohlédnout úplně zblizka, ale to ji na majestátnosti nic neubírá. Pohled do koruny naznačuje, že by tu tato lípa mohla růst ještě dlouho, nejeví totiž príznaky výraznějsího prosýchání a zdá se být v dobré kondici i zdravotním stavu. Zkusme si několika větami přiblížit dobu, ve které byla tato lípa vysazena...  Pokud by měl tento krásný strom skutečně až 400 let, dostáváme se někam do roku 1607..

Právě vládne Rudolf II. Je čtvrt století po zavedení nového Gregoriánského kalendáře a 13 let před osudnou bitvou na Bílé hoře. Před pár roky vybudoval Jakub Krčín rybník Rožmberk a Jan Amos Komenský má 15 let. Už sedm let v nejvyšších úřadech v Čechách a na Moravě působí katoličtí radikálové. Jan Jesenský před sedmi roky provedl první veřejnou pitvu těla, a jen dvě léta uplynula od vpádu vojsk sedmihradského knížete Bočkaje na jihovýchodní Moravu. Zemský hejtman Karel z Lichtenštejna je právě zbaven hodnosti. Císař Rudolf II. se dostává do potíží - jeho rekatolizační snahy vyvolávají protireakci v podobě vytvoření unie protestantských vládců, jejímž představitelem je Fridrich IV. Falcký. V českých zemích nastává období barokního stavitelství a čeština je ustanovením Českého sněmu uznána úředním jazykem. Pomalu se schyluje k válce mezi katolíky a protestanty, tzv. "Třicetileté válce", kterou předznamená r.1618 "česká válka", vyvolaná uzavřením protestantských chrámů a vyhozením místodržících Slavaty a Martinice z oken pražského Hradu...

Bystrcká lípa . Finalistka ankety Strom roku 2000. V Brně Bystrci roste zřejmě nejstarší evidovaný brněnský strom. Zvrásněný dutý kmen, v minulosti stažený podle tehdejších tradičních postupů železnou obručí, má obvod přes 440 cm. Kromě nesporné estetické hodnoty poskytuje krásná koruna lípy přístřeší před deštěm a návštěvníci restaurace „U Šťávů“ zde v létě rádi posedí v jejím stínu.

Nejkrásnějším brněnským stromem roku 2000 sestala asi 400 letá lípa srdčitá v Brně - Bystrci .Celkem bylo navrženo na čestný titul 55 stromů .Nejoblíbenějšími stromy jsou jednoznačně lípy a platany , přičemž byli nejexotičtějšími cizokrajné jehličnany  metasequoia chinensis .Nejkurioznějšími pak byli dva nominované šeříky s neuvěřitelně pokroucenými kmeny , či vrba ležící téměř na hladině řeky . Posledním konkurentem bystrcké lípy se ve finále stal majestátní platan stojící v areálu nemocnice u sv. Anny . rozdílem jednoho hlasu nakonec přidělila porota vítězství lípě , která  je současně nejstarším brněnským stromem přihlášeným do soutěže

Bystrcká lípa byla v roce 2000  zvolena Stromem roku. Vydržela po celá staletí díky tomu, že si jí předchozí generace vážily. Podle toho co napsaly naše děti, nemusíme mít o osud památných stromů obavy.

Anketa Strom roku – pohled do minulosti . Myšlenka pořádat anketu o “stromového sympaťáka“ vznikla v Brně v roce 2000. Pořádání ankety navazovalo jednak na prvorepublikové aktivity okrašlovacích spolků, jednak na aktuální aktivity regionálního sdružení Českého svazu ochránců přírody v Brně, které se aktivně zabývalo ochranou zeleně ve městě Brně. Pozitivní akce, která by k zájmu o stromy a životní prostředí města přitáhla širokou veřejnost, měla sloužit jako protiváha spíše negativně vnímaného zapojování se do správních řízení a boje proti zbytečnému kácení stromů. Vznikl nápad uspořádat anketu Strom roku. V prvním ročníku v roce 2000 zvítězil nejstarší strom města Brně, Bystrcká lípa, oblíbenec štamgastů tamní hospůdky a lokálních patriotů. V roce 2001 zvítězil díky velké podpoře zaměstnanců a pacientů Nemocnice u sv. Anny v Brně platan rostoucí v areálu nemocnice. V obou letech vzbudila anketa veliký zájem veřejnosti.

Městská část schválila investici do vybudování nové kašny u památné bystrcké lípy. Na náklady s ní spojené vyčlenila cca. 1,473 milionu korun. Autorem návrhu nadzemní části je známý brněnský akademický sochař Nikos Armutidis. Kašna bude postavena ve dvou etapách – podzemní část ještě letos, nadzemní na jaře příštího roku.

Za osm let existence ankety se do povědomí veřejnosti dostaly příběhy stovek stromů. Devadesát šest z nich se stalo finalisty ankety a mohly tak více proniknout do povědomí veřejnosti. Velmi si vážíme zájmu všech osob zapojených do ankety – i jim proto chceme dát najevo, že s vyhlášením výsledků v daném roce pro nás zájem o „jejich“ strom nekončí. Ve spolupráci se Seznamem.cz jsme vytvořili profily všech stromů na .wikimapy.cz – každý se nyní může přehledným způsobem dozvědět řadu informací o stromech, jež v anketě v minulosti soutěžily.

Lípy tvoří skupinu dlouhověkých mohutných opadavých stromů čeledi lipovitých , dorůstajících výšky až 30 metrů s obvodem kmene 3 - 4 metry . Rod Tilia zná sedm druhů , z nichž u našich podmíkách jsou nejvíce rozšířeny lípa malolistá = srdčitá , lípa velkolistá = širokolistá , jejich přirozený , v přírodě spontálně vzniklý kříženec lípa obecná = evropská . V parcích a arboretech jsou vysazovány dovezené okrasné druhy - lípa zelená = krymská s převislými větvemi , lípa stříbrná = plstnatá s listy na rubu plstnatě bíle zbarvenými , lípa řapíkatá a lípa americká .

Jejich dřevo je velmi měkké a mimořádně vhodné k řezbářským pracem .

Sušený lipový květ se používá do bylinných léčivých směsí .

Lípa je český národní strom a její ratolesti obvykle doprovázejí státní symboly .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)