Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bílý Kámen (obec) [2868]



Obec Bílý Kámen se nachází v okrese Jihlava, kraj Vysočina. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 206 obyvatel.

Založení Bílého Kamene zůstane navždy zahaleno rouškou tajemství. Vše se nepochybně událo někdy kolem poloviny 13. století, kdy okolí města Jihlavy bylo vyhledávaným cílem hledačů stříbra. Jejich pozornost se mimo jiné soustředila i na okolí starých cest a právě v jednom takovém místě, takřka vedle staré stezky od Humpolce k Jihlavě, odkryli horníci rozsáhlé naleziště stříbra. Ruda se nacházela v bílém křemení, a tak také pojmenování osady se přímo nabídlo - Biley Kamen, Albo Lapido, Weissensteyn. V těchto podobách nalezneme první zápisy o této vsi v písemných pramenech, z nichž nejstarší je z roku 1359.

Zatím co díky zdejšímu stříbru vzkvétalo královské město Jihlava a rostlo bohatství želivského kláštera, na jehož území se ves rozkládala, doly se pomalu vyčerpávaly a těžba ustávala. Nakonec horníci odešli a za nějaký čas i poslední obyvatelé Bílého Kamene. Hornická díla se propadala a chalupy zarůstaly. Zápisy v jihlavské městsk é knize z roku 1503 a 1509 už podávají pouhé svědectví o těžbě dřeva ve zdejších lesích. Trčkův urbár z roku 1554 pak zmiňuje Bílý Kámen jako pustou ves. V této souvislosti dodejme, že první hornická osada se rozkládala necelý kilometr severněji od dnešní vsi, na jihozápadním svahu Kamenité ho vrchu, v místě ovocného sadu.

Nový život se do těchto míst vrátil až v roce 1712, kdy už celé území patřilo Jihlavě. Ta jej v roce 1596 odkoupila od Trčků z Lípy, aby zde využila takřka ladem ležící půdu. Jejím přičiněním zde tehdy vyrostlo prvních pět domků a myslivna, ale tentokrát již na výhodnějším místě, kde se nachází doposud. Ve třicátých letech 18. století zde byly vybudovány dva nové velké rybníky a velký dvůr se sýpkou a stájemi pro mladý dobytek a ovce. V roce 1778 byl dvůr zrušen a pozemky předány obyvatelům v dědičný nájem, od roku 1848 potom do vlastnictví. Ve vsi bylo tou dobou zaregistrováno třináct domů a na návsi stála kaplička.

Z roku 1778 se v jihlavském archivu nachází ručně malovaná mapa Bílého Kamene od geometra C. J. Hromádka, na které si můžeme přečíst celou řadou dnes již zapomenutých pomístních názvů. Některé stojí za připomínku. Z velkých rybníků Kiefer Teuch (Borový), Tanne Teuch (Jedlový), Dorf Teuch (Návesní) či Krum Teuch (Křivý). Ten posledně jmenovaný se nacházel pod největším zdejším kutištěm a sloužil bezpochyby k zajištění dostatečného množství vody pro propírací zařízení na stříbrnou rudu. Až na Jedlový byly všechny uvedené rybníky zrušeny a hráz Návesního slouží v současnosti jako příjezdová komunikace. Severně nad vsí zůstal Strassen Teuch (Silniční), při silnici do Větrného Jeníkova, který byl v minulosti rovněž součástí hornického díla a dnes je rájem rybářů. Pro úplnost dodejme, že malých bezejmenných rybníčků bývalo kolem vsi patnáct a jen pár jich na zahradách slouží dodnes.

K zajímavostem patří Kaufmanns Brunn (Kupeck ý pramen), který patině, jak z názvu vyplývá, poskytoval ode dávna osvěžení poutníkům a putujícím obchodníkům po humpolecké stezce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bílý Kámen (obec) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)