Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nové Mlýny (přehrada) [2852]



Do 70. let minulého století nejrozsáhlejší lužní krajina ve střední Evropě pod Pálavskými kopci byla radikálně pozměněna vodohospodářskými úpravami , výstavbou nádrží a narovnáním toků , jež usilovaly o zamezení každoročně se opakujících záplav a snahou byla i další intenzifikace zemědělské velkovýroby.

Vodní dílo Nové Mlýny je soustava tří přehradních vodních jezer pod Pálavou na Jižní Moravě poblíž Mikulova na řece Dyji. Tvoří je horní Mušovská , střední Věstonická , dolní Novomlýnská přehradní nádrž . K rekreačním účelům slouží pouze horní nádrž a dolní nádrž. Rekreačním centrem je obec Pasohlávky. Nové Mlýny slouží ke koupání, k rybolovu, windsurfingu či lodní dopravě. Okolí je vhodné pro pěší výlety a cykloturistiku.

Horní Mušovská nádrž vodního díla Nové Mlýny je první ze tří kaskádovitých jezer, které se nachází za severní hranicí CHKO Pálava. Byla napuštěna v roce 1979, má 528 ha a maximální hloubku 4 m. Všechny tři nádrže byly vybudovány na toku řeky Dyje v letech 1975 až 1989, celková plocha je 3 226 ha. Byly vybudovány nejen jako zábrana proti povodním a k chovu ryb, ale také slouží pro závlahy , pro rekreaci a provozování vodních sportů. Horní nádrž je nejvíce využívána k rekreaci , leží u ní kemp Merkur a brázdí je výletní loď Věstonická venuše.

CHKO Pálava v bezprostřední blízkosti jezer má rozlohu téměř 89 km2 a vznikla v roce 1976, od roku 1986 je Pálava zařazena organizací UNESCO do mezinárodní sítě biosférických rezervací. Nejvýznamnější světový ekosystém se nachází v nejteplejší a téměř nejsušší oblasti ČR.

Střední Věstonická nádrž byla v roce 1994 vyhlášena přírodní rezervací s umělými ostrůvky pro hnízdění ptáků a je přístupná veřejnosti s omezením . Na jednom z ostrůvků uprostřed střední nádrže stojí zachován románsko - gotický kostel sv. Linharta , který je jediným pozůstatkem zatopené vsi Mušov. Kostel byl vystavěn na přelomu 12. a 13. století jako románská stavba. Tvoří tak pravděpodobně nejstarší románskou církevní stavbu na Břeclavsku.

Dolní Novomlýnská nádrž vodního díla Nové Mlýny je třetí a také největší jezero. Má 1668 ha a maximální hloubku 7,8 m. Dolní nádrž slouží pro rekreaci, závlahy , výrobu elektřiny , ke koupání , k rybolovu, windsurfingu či lodní dopravě. Na dolní nádrži vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku byla zřízena pravidelná lodní doprava . Výletní loď jezdí na dolní nádrži vodního díla, která leží pod romantickou zříceninou hradu Děvičky. Vozí rekreanty mezi Dolními Věstonicemi, vyhlášenými svými archeologickými vykopávkami, a známou vinařskou obcí Šakvice. Společnost Albanyní už druhým rokem provozuje na nádrži výletní loď Pálavu. Do konce května budou postavena čtyři nová přístaviště. Projekt přijde na 1,2 milionu korun, přičemž bezmála dvě třetiny nákladů by měl uhradit Jihomoravský kraj. Nová přístaviště budou postavena v Dolních Věstonicích, Strachotíně, Šakvicích a v Pavlově. Současná přistávací mola jsou jen provizorní a pro rekreanty příliš vratká.

Loď Pálava váží 20 tun a měří 17 metrů. Určena je pro přepravu přibližně 40 pasažérů. Loni se jí svezlo bezmála 4000 turistů. Předpokládá se , že zájem o projížďky vzroste.

Všechny tři nádrže díky své ploše představují významné zimoviště pro severské typy husí, kterých zde můžete vidět až 30 000 ks. Jedná se také o významné hnízdiště racků chechtavých. Je možno zahlédnout druhy bahňáků, elegantní bílé i červené volavky. Vodní dílo Nové Mlýny lze údajně spatřit i z kosmu. Okolí je vhodné pro pěší výlety a cykloturistiku Oblast Pálavy můžete poznávat jako pěší nebo cykloturisté na krásných značených trasách.Při putování po pálavských přírodních rezervacích můžete vidět vzácné příklady stepí, které zejména na jaře nabízejí překrásnou podívanou na rozkvetlé hlaváčky a kosatce. Najdete tu ale také kus nefalšovaného lužního lesa nebo velmi vzácnou lokalitu se slanomilnou vegetací. O poučení se postarají dvě naučné stezky nebo přírodovědná expozice umístěna přímo v budově Chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově. Můžete ji obdivovat z koňského hřbetu, můžete tu sportovat i rybařit. Nudit se určitě nebudete.

Malebná pálavská krajina zajišťuje výtečné podmínky pro pěstování révy vinné, ale vyskytuje se zde i mnoho druhů rostlin, které jinde v ČR nenajdete. Krasová step nabízí na svazích Děvína mozaiku skalních suchých trávníků, lemových společenstev, suchomilných křovin a teplomilných doubrav. Na severně orientovaných svazích se nachází rozvolněné sprašové doubravy s druhově bohatým bylinným podrostem. V údolí jsou nahrazeny panonskou dubohabřinou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)