Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Třebichovice (obec) [2801]



Obec Třebichovice, v minulosti psána Střebichovice leží na úpatí Vinařické horky při potůčku Svatojirském. Vykopávky prováděné v 70. letech 19. století potvrdily pravěké osídlení zdejšího území.

První dochované písemné zmínky o obci Třebichovice máme z počátku 14. století. Roku 1324 prodal Vítek ze Smečna dědiny své v Třebichovicích kapitule Pražské. K roku 1454 jsou to Slánští, kteří „ stupují „ králi ( nějaké platy ) ve vsi Třebichovicích ( psáno Rzebichwicích ) a k roku 1465 se uvádí majetek na vsi v Kladně a Třebichovicích.
Že se církev o zabavené majetky brala ještě dlouhá léta potvrzuje seznam z roku 1545, kde se jako kapitulní zboží v cizím držení uvádějí mimo jiné i Třebichovice. Tato doložená zboží byla pak údajně s velkými prodlevami, z příkazu krále, novými držiteli kapitule vyplacena. K roku 1423 Václav z Kladna držel tvrz v Kladně a mimo jiných statků také hlas podací a díl vsi Třebichovic. Celý tento statek po něm zdědila jeho dcera Kateřina a možná jej po nějaký čas ( kolem roku 1454 ) i Vlkoun z Adiaru. Roku 1464 daroval král Jiří „ odůmrť „ po zemřelé Kateřině a Jindřichovi z Kolovrat a z Buštěvsi ( pozdější Buštěhrad ) také panství Kornhaus – Mšec, ke kterému byly později Třebichovice respektive jeho část připojena.
Na Mšeci vystřídal Kolovraty v krátkém období let 1536 – 1538 Václav Budovec z Budova a po něm držel Mšecké zboží opět Kolovrat Dětřich. Dětřich Bezdružický z Kolovrat prodal někdy kolem roku 1540 „ v Třebichovicích plat bez panství „ a jiné statky Volfovi z Martinic, který zemřel roku 1547. Dědicem panství se stal Dětřichův synovec Ludvík Bezdužický z Kolovrat, který získal mimo zámek Kornnauz s dvorem a městečkem také řadu vsí včetně Třebichovic. Pro různé „ rady „ na zděděném statku byl Ludvík nucen některé dědiny prodávat. Jednou z nich byla zřejmě i zbývající část vsi Třebichovice. Novým majitelem této části Třebichovic se pravděpodobně stal úřad nejvyššího purkrabí v jehož čele stál Vilém z Rožumberka. Jinou část Třebichovic ( zřejmě paninský mlýn ) držel již roku 1523 smečenský Hynek Bořita z Martinic. Při dělení dědictví po něm v roce 1536 připadlo toto zboží v Třebichovicích Janovi Bořitovi z Martinic. Ustanovením zemského sněmu v roce 1579 byla ves Třebichovice prodána Ludmile z Martinic, vdově po Jiřím Žďárském ze Žďáru. Od této zdědil ves pan Jiří Bořita z Martinic.
Do počátku minulého století byly sloučeny obce Třebichovice s obcí Hrdlív v jednu obec s názvem Střebichovice. Počátkem minulého století zemský výbor království českého povolil, aby místní obec Střebichovice- Hrdlív rozloučena byla na dvě samostatné obce. Typické stavby staročeské se nezachovaly. Vše je z doby novější. Ve středu obce Třebichovice byla postavena kaplička, kdy ale není známo. Do světové války se v kapličce zvonilo, pak byl zvon rekvirován a od té doby se nezvoní.
Na domech č.p. 11, 1, a 3 býval nad vraty výklenek, kde bývaly sošky Jana Nepomuckého. Dům č.p. 1 byl statek pana Valenty, dům č.p. 11 statek pana Krupky a dům č.p. 3 býval statek pana Kratochvíla, který stával v místech dnešní samoobluhy.
Dům s č.p. 30, patřil na počátku minulého století Leopoldu a Hermíně Steinovým. Jednalo se o židovskou rodinu, která v tomto domě bydlela, ale zejména provozovala „ obchodní dům „. 11. srpna 1930 dostala rodina povolení ke zřízení stabilní benzínové čerpací stanice systému Rapid, jenž stála před jejich obchodním domem.
U silnice z Třebichovic do Sak proti mlýnu pana Hušáka č.p. 16 stála mohyla. Při stavbě silnice byla tato boží muka posunuta o několik metrů stranou. Nese v češtině nápis : Léta 1694 dal postavit tento sloup Jan Sobinski ke cti a chvále Pána Boha.
Směrem ke Smečnu stojí budova, která byla vystavěna jako škola. 17. května 1905 byl položen základní kámen a dne 24. srpna 1905 byla kolaudační komisí c.k. školní radou ve Slaném způsobilou k užívání uznána. Dnes v této budově má sídlo Obecní úřad. Středem obce byla vybudována silnice od Slaného do Kladna v roce 1891. Další okresní silnice směrem ke Kralupům přes Saky byla postavena v roce 1933 a ke Smečnu v roce 1934.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Třebichovice (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)