Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Přelíc (obec) [2788]



Obec Přelíc leží v údolí, které se táhne od obce Ledce přes Šternberk na Kvíc a Kvíček směrem ke Slanému. Dominantou obce je filiální kostel románského slohu sv. apoštolů Petra a Pavla. Ke kostelu neodmyslitelně patří starobylá dřevěná zvonice, která je zvláštní třemi zvony. Nejstarší z nich byl 29. 6.1986 posvěcen při příležitosti 500. výročí zavěšení.

Hospodářství
Obec, vzhledem ke své velikosti a minimu podnikatelských aktivit, omezených jen na zemědělství, neposkytuje prakticky žádné pracovní příležitosti.

Investiční výstavba
Největší investiční akcí za posledních 10 let byla stavba vodovodu, oprava chodníků - položení zámkové dlažby. Podstatné změny nastaly po roce 1989, kdy byly od původních majitelů odkoupeny dva mlýny a zrekonstruovány. Byla dokončena plynofikace a propojení vodovodního řádu na firmu Slavos Slaný. Do budoucna obec plánuje vybudovat kanalizaci a ČOV.

Dopravní obslužnost
Obec má smlouvu s dopravním podnikem ČSAD Slaný a. s., který zajišt'uje přepravu obyvatel. Na některé linky obec připlácí. Rovněž dotuje spoje na odpolední vyučování dětí do školy na Smečně. Místní občané mohou využít 10 autobusových spojů denně. Nejlepší dopravní spojení je s městem Slaný.

Občanská vybavenost
Lékařskou péči zjišt'uje MUDr Jurišta ve Smečně. V obci je soukromý obchod se smíšeným zbožím a restaurace v rodinném domku. Z drobných služeb se nabízí instalatér a topenář.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Přelíc (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)