Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pozdeň (obec) [2787]



Název obce Pozdeň pochází pravděpodobně ze zpodstatnělého přídavného jména přivlastňovacího staroslovanského typu. Pozdeň se asi jmenoval původní vlastník dvora, lesa, pozemku.

První zmínky o obci Pozdeň (Pozdeň, lat. Pozdna), pocházejí již ze 13. století, kdy zde byl v době vlády Václava II. roku 1289 vystavěn kostel Stětí sv. Jana Křtitele. Kostel dal vystavět Jaroslav Plichta ze Žirotína, patronát nad ním však později přenechal klášteru sv. Kláry v Panenském Týnci. Roku 1352 zde byla založena fara a kostel se stává farním, ale po husitské době je kostel opět uváděn jako filiální příslušející k výše zmíněnému klášteru. Mezi místními lidmi se dodnes traduje pověst o tvrzi Sulislava z Pozdně. Věrohodné prameny však o tomto zemanovi mlčí. Domněnku o zdejší tvrzi však posiluje nález základu 2 m širokých zdí na parcele č. 49.
K roku 1443 je připomínán Albert, syn Jana, řečeného Záviše z Pozdně. V letech 1437 až 1453 je jmenován Aleš Hříč, řečený Hurth z Pozdně, v 16. století Václav Pozdeňský z Knovíze. Erbovním znamením vladyků z Pozdně byl hříč.

V druhé polovině 17. století vlastnil zdejší obec Zikmund Fridrich hrabě ze Saurau, jemuž patřilo i panství Vraný. Po jeho smrti prodala jeho manželka celé panství Janu Jiřímu hraběti z Clary - Aldringen, pánu na Teplici a Lenešicích. Jeden z jeho potomků držící zdejší panství Johann Filip, zde nechal roku 1718 opět založit faru a také školu. Od této doby byl zdejší kostel opět farním. K obcím ke zdejší faře patřily také Jedomělice, Hřešice, Líský a Bilichov.
Roku 1754 prodaly dcery a dědičky Johanna Filipa Pozdeň kapitule sv. Víta v Praze. Velkostatek tvořící Pozdeň, Líský a šest usedlostí ve Hřešicích byl připojen k panství kapituly ve Vraném. Kapitula převzala také patronát nad zdejší školou až do roku 1865, kdy ho postoupila místní školní radě.
Po reformě státní správy v roce 1849 příslušela Pozdeň do Slánského hejtmanství a k Okresnímu soudu do Nového Strašecí. Od roku 1949, kdy vstoupila v platnost nová správní organizace státu, náležela Pozdeň do okresu Slaný, po reformě z roku 1960 do okresu Kladno.
V roce 1949 bylo v Pozdni založeno Jednotné Zemědělské Družstvo (JZD), které se později sloučilo s JZD Rudý Říjen Hořešovice. Z těchto dob se v obci dochovala sušárna chmele, výkrmna prasat a kravín.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pozdeň (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)