Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pavlov (obec) [2781]



V roce 1799 se v této lokalitě, na velkostatku Nový dvůr, objevuje již vzpomínaný Leopold Paul. Tento majetek koupil i s právem pivovárečným, ač zde ještě žádný pivovar nestál, protože původní majitel Vítek ze Salzberka si v roce 1783 po prodeji malého unhošťského pivovaru městu toto právo ponechal k Novému Dvoru. Paul zde vystavěl zámeček a roku 1801 založil k němu přiléhající ves, která dostala jméno po svém zakladateli – Pavlov. Název obce vychází z české podoby zakladatelova jména Paul = Pavel – a odtud je již jen krůček k vytvoření jména obce – Pavlova obec = Pavlov.

Nově založenou obec potahovala vrchnost pod svou pravomoc a zanášela pavlovské grunty do svých vrchnostenských gruntovních knih. V roce 1816 pak došlo o tyto pozemky ke sporu mezi vrchností Novodvorskou a městem Unhoští, který byl ukončen až roku 1828 smírem obou stran, kdy 112 str. 4 věr. půdy připadly ke statku a 152 str. 4 věr. k městu, a tak většina nových gruntů stála na pozemcích města Unhoště. Poté tedy obec Pavlov patřila katastrem i politickou správou pod město Unhošť; měla sice zvoleno své vlastní obecní zastupitelstvo, ale tato volba včetně pavlovského starosty se uskutečňovala za předsednictví purkmistra města Unhoště.
V únoru roku 1852 oznámilo c.k. okresní hejtmanství na Smíchově svými výnosy, že Unhošťský purkmistr má právo jmenovat někoho z výboru Novodvorského představeným. Neměla se tedy konat volba starosty, protože hejtmanství považovalo pavlovského starostu za osobu podřízenou unhošťskému purkmistru. A tak purkmistr Josef Haupt jmenoval 19.2.1852 pavlovským „podpředstaveným“ Filipa Langra, rolníka a hostinského.

Zejména ve druhé polovině 19. století se obec vcelku úspěšně rozrůstala: zatímco v roce 1836 zde bylo pouze 32 domů a žilo 200 obyvatel, v roce 1869 to bylo 39 domů s 291 obyvateli, a v roce 1890 tvořilo obec již 42 domů a žilo zde 338 obyvatel. V roce 1897 si pavlovští občané založili Sbor dobrovolných hasičů na ochranu svých domovů před ohněm. V době své největší slávy, v letech 1914-1918, měl Sbor 54 členů, jeho starostou byl František Štěpánek, košíkář a obchodník, velitem byl Antonín Maryják, železniční zřízenec.

Pavlov patřil k městu Unhošti prokazatelně ještě v roce 1899, ale roku 1901 se stal konečně samostatnou obcí (viz Zemský zákoník č.58/1902). Jako první starostové obce jsou postupně uváděni: František Volf a Josef Řach. V roce 1914 zasáhla obec všeobecná mobilizace – vojenskou povinnost nastoupilo postupně 18 pavlovských občanů, v činné vojenské službě byli v té době již 4 osoby, a do konce války v roce 1918 bylo z obce dovedeno dalších 25 občanů. V roce 1918, po vzniku České republiky, se v obci začala psát pamětní kniha, v jejímž sepisování se pokračuje dodnes.
Na přelomu 20. a 30. let 20. století dochází v obci (stejně tak jako v celém státě) k hospodářskému rozvoji a modernizaci: v roce 1929 byla pro obec zajištěna autobusová doprava linkami státních drah (projíždí 3x denně); téhož roku těsně před Vánoci došlo k elektrifikaci obce; v roce 1934 byla zřízena železniční zastávka (denně zastavuje až 16 vlaků).

II. světová válka se Pavlova dotkla několikrát: poprvé v roce 1938 mobilizací, kdy 26 záložníků nastoupilo k určeným útvarům, obcí projíždělo v noci československé vojsko a usadilo se zde 19 uprchlíků. Podruhé, 15.3.1939 při vyhlášení protektorátu, kdy obcí projížděly za sněhové bouře motorizované jednotky německé branné moci směřující do Prahy. Potřetí, v roce 1940, kdy byl zaveden letní čas, muselo být dodržováno zatemnění a zákaz nošení krojů, veškeré nápisy musely být uváděny ve dvojjazyčné verzi a z knihoven byly odstraňovány nevyhovující knihy. Počtvrté v roce 1943, kdy přes zákaz pořádání tanečních zábav se tancovalo v Libečově kam neočekávaně dorazilo gestapo a pozatýkalo většinu účastníků, mezi jinými i občany Pavlova: Jaroslava Cypriána, Jaroslava Kříže a Václava Olišara, kteří strávili rok v koncentračním táboře v Terezíně. A konečně popáté v roce 1945; nejprve na jaře při stavbě protitankových zátarasů, které byly v Pavlově dva; později přišlo do obce 40 německých uprchlíků; na konci dubna došlo nad obcí k přestřelce mezi německými a československými stíhačkami; a nakonec došlo i na květnové události – rozbíjely se německé nápisy, utvořil se první Národní výbor, byly postaveny hlídky, poslední němečtí vojáci projeli obcí 9.5. v 6 hodin ráno a týž den v 9 hodin přijely první vozy a tanky Rudé armády.

Léta poválečná a období budování socialistického státu se v obci ubíralo stejnými kroky tak jako v mnoha jiných obcích, snad jen trochu umocněnými blízkostí hlavního města. Při Sčítání lidu v roce 1949 bylo zapsáno 58 domů se 72 byty a 254 obyvatel. Téhož roku bylo založeno Jednotné zemědělské družstvo. V roce 1950 u příležitosti 5.výročí osvobození byl v místním parku odhalen mohutný kamenný pomník. Byla provedena hospodářsko-technická úprava katastru mezi státním statkem, JZD a soukromým sektorem – úprava známá jako tzv.rozorání mezí. Současně byly zrušeny soukromé obchody se smíšeným zbožím paní Peškové a paní Krejčové, a otevřena prodejna družstva Bratrství. V 50.letech došlo i v naší obci ke konfiskaci majetku většiny soukromých rolníků, někde formou celkové konfiskace, jinde donucením vstupu do JZD. Následně proběhlo vysídlování: v roce 1951 byla oficiálním výměrem dle tehdejšího zákona vysídlena rodina Ing.Josefa Vinaře do Dolního Bezděkova a v roce 1952 byla tímto výměrem vysídlena do Zbuzan rodina Josefa Kozla a rodina Karla Landy do osady Pazderna.

V roce 1951 byly kolem obce založeny větrolamy – 2,99ha, vysázen ovocný sad – 2,97ha, a položena povrchová kanalizace ke svodu dešťové vody do rybníka na okraji obce. Roku 1956 byla zahájena stavba kravína JZD, elektřina byla dovedena i do nejvzdálenějších pavlovských domků, v obci bylo v té době 9 televizorů. V roce 1962 byla dokončena rekonstrukce místního rozhlasu, obci byl přidělen nový promítací přístroj Club/8mm/ a tak bylo zahájeno pravidelné sobotní promítání filmů. Na jaře 1963 bylo vykáceno 14 stoletých lip u silnice k Hostouni kvůli výstavbě chodníku, prodloužena kanalizace betonových rour směrem k Jenči kvůli rozšíření vyústění cesty a zrekonstruováno veřejné osvětlení ve středu obce. V polovině 60. let existovalo v Pavlově několik tehdy klasických organizací: místní KSČ, místní ČSM, Výbor žen, základní organizace Českého zahrádkářského svazu, základní organizace Svazu požární ochrany. 21.8.1968 projížděly Pavlovem tanky, pancéřové vozy a další vojenská technika při vojenské agresi států Varšavské smlouvy.

Na počátku 70.let došlo u rybníka k výstavbě váhy a sušičky obilí, byla rekonstruována povrchová kanalizace směrem k Unhošti, otevřen zrekonstruovaný sál místního pohostinství a svépomocí také vystavěna prodejna potravin. V roce 1976 byl z bývalé pivovarské varny vytvořen sklad MNV, v Karlovarské a Lidické ulici položen chodník, vystavěny autobusové zastávky, opraven rozhlas, instalováno dřevotřískové obložení a opraveno osvětlení v sále pohostinství a konečně vybudováno travnaté dětské hřiště v centru obce. V roce 1980 při Sčítání lidu, domů a bytů měla obec 170 obyvatel a 69 domácností. O dva roky později byl rekonstruován a adaptován objekt bývalé drůbežárny pro potřeby MNV a místní organizace ČZS, přilehlé pozemky byly upraveny pro zahrádkářskou kolonii, v roce 1983 vznikla chatová zahrádkářská osada se 14 chatkami. V polovině 80. let došlo k rozbourání zbytku staré zdi u parku v centru obce, vykácení 3 suchých javorů a vysazení 12 lip. V roce 1988 byl podán návrh na sloučení MNV Pavlov s MěNV Unhošť, který byl schválen a ke sloučení mělo dojít 1.1.1990. Listopadová „sametová revoluce“ v roce 1989 měla dopad i na události v obci Pavlov; došlo ke změnám ve složení rady MNV, k plánované integraci s Unhoští již nedošlo, národní výbory byly zrušeny a nahrazeny obecními úřady, a tak se roku 1990 po volbách do obecního zastupitelstva stal novým starostou obce Vojtěch Peichl a jeho zástupcem Jaroslav Fuksa st.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pavlov (obec) Šumperk
obec, osada Pavlov (obec) Kladno
obec, osada Pavlov (obec) Břeclav
obec, osada Pavlov (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Pavlov (obec) Jihlava
obec, osada Pavlov (obec) Pelhřimov
obec, osada Pavlov (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)