Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Malíkovice (obec) [2775]



Obec se rozkládá v severozápadní části okresu Kladno mezi obcemi Drnek a Řisuty - cca 7 km západně od města Slaný. Zemědělské družstvo bylo v obci po roce 1989 zrušeno a na pozemcích v okolí obce hospodaří soukromí zemědělci. Pracovní příležitosti pro obyvatele obce nejsou prakticky žádné, občané proto musí dojíždět především do Slaného, Kladna nebo Prahy. Lékařskou péči zajišťují lékaři ve Slaném. Do základní školy dojíždějí malíkovické děti do města Slaného, Tuřan nebo Kačice. Do mateřské školy do Jedomělic.

V obci je aktivní Sokol, který má své hřiště a kde se uskutečňují různé sportovní turnaje. Pořádají se zde soutěže ke dni dětí, za podpory Sokola. Obec má hřiště na míčové hry, pískoviště pro děti. Na Hvězdě je travnaté fotbalové hřiště s dětským areálem.

Podle starších pramenů bývaly Malíkovice "zvláštním statkem a někdejší tvrz byla původištěm rodu z něhož se roku 1219 připomíná Přibyslav z Malíkovic". Novější prameny udávají jako prvního známého držitele Ctibora z Malíkovic k roku 1349. Později byla ves rozdělena na několik statků k jejich sloučení došlo až někdy před rokem 1418, kdy ves celou s tvrzi držel Bušek z Malíkovic, a po něm syn Jindřich, od kterého ves získali Malikovští z Bysně.

Roku 1508 koupil Malíkovice Děpold z Lobkovic, od jehož stejnojmenného pravnuka získal zadlužené Malíkovice Gothard Florián Žďárský. V roce 1599 koupily ves sestry Elíška a Marie Valdštejnky rozené z Martinic, poručnice nezletilého Jaroslava Bořity. U panství Smečno pak ves již zůstala trvale. Za Martiniců přestaly být Malíkovice šlechtickým sídlem a zdejší tvrz, poprvé uváděná v roce 1418 a za Žďárského renesančně přestavěná, byla postupně přizpůsobena hospodářským potřebám. Její zbytky - renesanční portály – se zachovaly u obytných budov bývalého dvora, dříve patřícího JZD.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Malíkovice (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)