Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Loucká (obec) [2771]



Obec Loucká se nachází v severovýchodní části okresu Kladno na samé hranici s okresem Litoměřice. První písemná zmínka pochází ze 13.století, kdy se začalo s kácením místních lesů a byl zde založen dvůr,, Loučka" jako majetek pražských biskupů. Nová dominikální ves Loucká vzniká až po roce 1785. dvůr i obec patřili téměř 350 let pod vládu roudnických Lobkoviců.

Historickou dominantou obce je kaplička sv. Petra a Pavla z roku 1877, pomník Lípy Svobody a chráněný strom kaštan.

Hospodářství Loucká má zemědělský charakter. V zemědělství taká převážná část obyvatel dříve pracovala. V současné době jsou zde dva větší zemědělci a místní občané dojíždí za prací do nedalekých měst. Např. Velvary, Roudnice, Slaný, Kralupy. V Loucká působí i podnikatelské firmy např. instalatérství, zednická firma, autoškola, hasicí přístroje, truhlářství.


Občanská vybavenost

Obec Loucká je velmi dobře zásobena věcmi denní potřeby v prodejně se smíšeným zbožím, která je majetkem obce a je pronajata soukromému provozovateli. K prodejně se smíšeným zbožím přiléhá také Hospůdka stejného provozovatele. Lékařskou péči zajišťují lékaři ze zdravotního střediska ve Velvarech.


Školství, kultura, sport

Do základní školy dojíždějí děti do Velvar. Za kulturou (kino, divadlo) dojíždějí občané do Kralup nebo Slaného. V obci se pořádají dětské dny proděti, Mikulášské besídky, a každoročně se pořádá turnaj v nohejbale.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Loucká (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)