Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Libochovičky (obec) [2767]



První osídlení okolí dnešní obce Libochovičky začíná již ve čtvrtohorách, v pleistocenním období. Vtéto době se zde objevují zvířata jako jelen, sob, nosorožec nebo mamut. Kostra mamuta byla nalezena uLibochoviček vkamenité svahovité suti.

Člověk obýval tuto oblast již od doby neolitu (mladší doby kamenné). Potvrzují to mnohé nálezy pracovních nástrojů, ale i keramiky, hrobů či šperků zmladších dob, které byly nalezeny u okolních obcí. Tento fakt dokazuje, že zde byly velmi příznivé přírodní podmínky.

Nejstarší písemné zmínky o vsi Libochovičky pocházejí zprvní poloviny 13. století, konkrétně zroku 1205 a z roku 1233, ve kterém se uvádí jako majitel vsi Bavor zLibochoviček – Bawarus de Lubohouic. Původní jméno vsi tedy znělo Lubochovici (a odtud Libochovice), stejně jako jméno města Libochovice ležícího na levém břehu řeky Ohře. Teprve později – poprvé nejspíše na přelomu 14. a 15. století – se začaly rozlišovat větší Libochovice a menší Libochovičky. Vroce 1421 se ves uvádí jako zboží Libochovičky u Okoře a o čtyři roky později nacházíme zmínky o tvrzi Libochovičky. Vroce 1615 je vesnice jmenována vsouvislosti se svou tehdejší majitelkou, Evou Pětipeskou zOudrče a na Libochovičkách. Německy psaná topografická literatura i archivní prameny zprvní poloviny 19. století jmenují obec jako Libochowiček nebo Libochowiczek, zatímco v roce 1848 uvádí František Palacký ve svém Popise Království českého ves Libochowičky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Libochovičky (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)