Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Knovíz (obec) [2758]



Prehistorické osídlení území dnešní obce dokládá řada archeologických nálezů z mladší doby kamenné /období asi před 6000 lety/ přes pozdní dobu kamennou. Na katastrálním území obce v letech 1892 - 93 bylo nalezeno sídliště lidu popelnicových polí z mladší doby bronzové a tato kultura z let 1300 až 800 před Kristem nazvána "knovízskou".

První písemná zmínka o vsi je z roku 1086, kdy český král Vratislav I., věnoval nově založenému kolegiálnímu kostelu na Vyšehradě mimo jiné zboží také v Knovízi 11 usedlostí s poddanými, mezi kterýžmi byli také tři rudníci (lidé, kteří těžili rudu). Jiná část vsi, čítající 4 usedlosti, patřila ženskému klášteru benediktinek u sv. Jiří na Pražském hradě. Tuto část Knovíze daroval v roce 1305 král Václav II. do vínku privilegovanému královskému městu Slaný. Zbytek vsi zůstal v držení církevním a byl pronajímán drobné místní šlechtě. V husitských bouřích církev o zdejší zboží přišla a vedle města Slaného se v držení části vsi vystřídaly rody ze Světic, Sestřenkové ze Slavic, Martinicové, Kladenští z Kladna a ze Žďáru. Roku 1588 se čtyři někdejší církevní statky dostávají zpět pražské kapitule, u které s krátkou předbělohorskou přestávkou zůstávají už trvale. Druhá část vsi patřila po Bílé hoře Michnům z Vacínova, kteří ji připojili k panství Toužetín. U panství Toužetín pak část Knovíze zůstala i při změnách jeho majitelů (Sitzendorfové a od 1692 Švancenberkové).

Současná obec se rozprostírá po obou stranách silnice, leží v údolí Svatojiřského potoka. Její dominantou je kostel Všech svatých obklopený hřbitovem na vyvýšenině na jihozápadním okraji obce.

K farnímu původně gotickému kostelu ze 14. století byla v 18. století přistavěna sakristie a kostel roku 1846 pronikavě upraven. Dále byl opravován v letech 1894, 1908, 1915 a naposledy 1993-4.

Předností současné obce je velmi klidné prostředí po vybudování dálnice, která obec míjí ve vzdálenosti asi 500 m a zejména velmi rychlé spojení s Prahou, které trvá asi 20 minut.

Při výjezdu z Knovíze ve směru na Brandýsek vidíme po levé straně zajímavé pískovcové skalní útvary, kterým se podle lidové tradice říká "Husova kazatelna".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Knovíz (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)