Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Klobuky (obec) [2755]



Klobuky mají svůj původ ve středověku. Nedávno obec slavila 770 let od první zmínky o obci v kronice Doksanského kláštera z roku 1226. Obec se rozvíjela bez zvláštních katastrof a válek, poklidně, v souladu s rozvojem státu, zemědělství a řemesel. Největší rozvoj nastal s pěstováním cukrové řepy a výstavbou místního cukrovaru. V průběhu staletí byly v obci pivovar, sladovna, čtyři mlýny, řada hospod, truhlárny, zámečnictví a všechna drobná řemesla, která poskytovala služby občanům.

Z kulturních památek stojí za zmínku kostel Sv. Vavřince, jenž stojí na místě kostela, který byl postaven již v roce 1352. Dále kostel Navštívení P. Marie v Pálečku, který je velmi zdařilou, i když dnes zanedbanou stavbou z roku 1776. Zajímavou a stále záhadnou památkou je Kamenný muž na severním okraji katastru. Je to dva a půl tisíce let starý kámen, 3,5 m vysoký, zaručeně postavený lidmi, pravděpodobně Kelty, kteří zde žili. V bývalém pivovaru, nyní v areálu zemědělského zásobování a nákupu, je stará lípa, pod kterými sedával spisovatel Svatopluk Čech a jimi inspirován napsal báseň "Ve stínu lípy".

Obec je zajímavá především pro pěší turistiku a poznáním o způsobu života na vesnici. Pokud je turista schopen vnímat i kulturní historii, může jít po stopách spisovatelů J.Š.Baara, Jana Botta, básníka Karla Tomana, politika, předsedy parlamentu ČSR a vlády za první republiky Jana Malypetra a spoluzakladatele Sokola, Josefa Malypetra, jehož pamětní deska je umístěna na bývalém sídle Malypetrů v čp.11. Oba jsou pochováni v rodinné hrobce na místním hřbitově.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Klobuky (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)