Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kamenný Most (obec) [2754]



Kamenný Most se nachází v severovýchodní části okresu Kladno, cca 5km od Velvar. Obcí protéká Svatojířský potok, který pramení v katastru obce Libušín.

První písemně doložená zpráva o obci je již z roku 1088. V roce 1988 tak oslavila 900 let svého trvání. Podle pověsti vedla přes obec cesta z pražského knížecího sídla do Stadic a na močálovém území obce byl postaven primitivní kamenný přechod přes potok. Odtud zřejmě pochází název obce. V západní části obce u bývalé slánské cesty stojí tzv. menhir, historická zajímavost z doby osídlení Kelty.

Hospodářství
V obci působí dvě středně velké firmy, z nichž každá zaměstnává cca 30 lidí, a několik menších podnikatelů. Zemědělská farma se v současnosti zabývá jen rostlinnou výrobou. Pracovní příležitosti jsou v obci malé. Většina obyvatel v produktivním věku za prací dojíždí do Kralup nad Vltavou, Slaného, Kladna, Velvar a i do Prahy.

Investiční výstavba
V roce 1998 byl v obci zaveden plyn v rámci spolupráce zájmového sdružení obcí Kamenný Most, Neuměřice a Olovnice. V tomto roce byla rovněž provedena pokládka telefonních rozvodů po celé obci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kamenný Most (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)