Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zaječiny (osada) [2691]



Půjdeme-li z centra obce po silnici směrem na Bartošovice, přejdeme osadu Bubnov a kopec Zmrzlík, dostaneme se do osady Zaječiny.

Kaple
V této osadě stojí zděná kaple pocházející z konce 19.století. Mariánský oltářní obraz je dílem malíře Umlaufa z Letohradu. Zvon z této kaple byl zhotoven u stejného zvonaře jako původní zvonek v kapli na dolním Kunvaldě. Na zvonu je latinský nápis: „Svatá Maria, pros za nás“.

Myslivna
V Zaječinách stojí budova panské myslivny, z architektonického hlediska velmi hodnotná. Byla postavena v první polovině 19.století v empírovém slohu majitelem panství baronem Parishem.
I dnes budova slouží původnímu účelu a sídlí v ní Polesí Zaječiny Správy Parishových lesů.

Kurevna
V lesích nad osadou Zaječiny se okolo r.1550 ukrývali členové sekty adamitů. Na příslušníky této sekty brzy začaly docházet stížnosti, neboť chodili nazí, ohrožovali majetek i životy pocestných a páchali různé neřesti. Pán panství Jaroslav z Pernštejna poslal svoje zbrojnoše, aby zjednali pořádek. Ti zastihli adamity v krčmě poblíž cesty do Kladska. Po krátkém odporu přepadených panští pacholci krčmu obstoupili a zapálili. Ta se podle pověsti propadla do země a všichni adamité v plamenech zahynuli. Na spáleništi nechal Jaroslav z Pernštejna postavit sloup s odznaky pěti ran Kristových. Sloup byl v r.1824 nahrazen dřevěným křížem. V dnešní době na tomto místě stojí litinový kříž.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zaječiny (osada) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)