Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bubnov (osada) [2690]



Při levé straně silnice směrem na Bartošovice asi v polovině stoupání na kopec Zmrzlík, (nejvyšší bod kunvaldského katastru vysoký 603 m.n m.), se rozkládá další kunvaldská osada zvaná Bubnov.
Založena byla na místě panského Horského dvora, který ztratil pro vrchnost význam. Horský dvůr byl zrušen a pozemky propůjčeny tzv. familiantům (což byli dědiční nájemci panské půdy), na základě patentu navrženého ministrem Raabem v r.1777. Noví osadníci vesničky Bubeneč (Bubnov), nazvané podle hrabat z Bubna a Litic, si vystavěli ze dřeva roubené chaloupky.
Podle jedné legendy sem noví osadníci přišli z trestu, podle druhé proto, aby se vyhnuli vojenské službě. Nejpravděpodobnější je, že první obyvatelé Bubnova byli mladí manželé, kteří dostali příležitost a výhodné podmínky k samostatnému hospodaření bez robotních povinností s určitým příspěvkem vrchnosti na stavbu chalupy.

Kapličky
Na Bubnově stojí dvě kapličky, jedna vystavěná v letech 1870 - 1880. Druhá je z doby o něco starší a nechal ji postavit hospodář z rodu Grundů po svém návratu z války (asi napoleonské).

Kamenný kříž
Na kraji Bubnova na rozcestí u bývalého Hovadova hostince stojí kamenný sloup s křížkem, tzv. Boží muka. Pochází z roku 1731 a patří k nejstarším náboženským památkám v obci. Na pravé straně podstavce je vytesán nápis: „Ktož mne nagde, nagdeť život, a nabude spaseňj od Pána, w písni Ssalomaun, 8 kop, 35 w.“ Na přední straně je tentýž text v latině.

Zmrzlík
Z táhlého holého kopce Zmrzlíku o výšce 603 m n.m. je překrásný výhled na okolní horské dominanty včetně Kralického Sněžníku, Suchého vrchu, Žampachu nebo vrchu Zakletý nad Říčkami.

O Zmrzlíku se vypráví tato příhoda: Jednoho roku, po dlouhé zimě, jako by jaro ani nechtělo přijít. Sníh zůstával dlouho ležet a na kunvaldskou pouť (24.4.) se náhle strhla další nečekaná vánice. Druhého dne v místě, kde se nachází obrázek, našli zmrzlého krajánka, který se vydal z Bartošovic poveselit na pouť. Odtud tedy prý vznikl název kopce Zmrzlík.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bubnov (osada) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)