Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Červený Potok (osada) [2675]



Červený Potok (něm. Rothfloss) se rozkládá asi 3 km severovýchodně od Králík v údolí potoka, který dal obci jméno. Vesnicí prochází páteřní silniční komunikace č. II/312 Králíky - Hanušovice, z níž v centru odbočuje silnice č. III/31227 do Dolní Moravy.Katastrem obce je vedena také železniční trať č. 021 Hanušovice - Týniště nad Orlicí. Červený Potok má svou vlastní železniční stanici, dvě autobusové zastávky a polní letiště.
Nejvýznamnějšími podniky jsou manipulační sklad a pila Hanušovické lesní, a. s., Hanušovice, dále pak dílny pana Dolečka, autodoprava Imricha Tótha, soukromé zemědělské hospodářství Františka Pařízka a rybárna a rybník pana Adama na tzv. bývalém družstevním (nebo též novém či Růžičkově) mlýně. V obci je mateřská škola (ředitelka Drahoslava Kholová), kterou využívají nejen děti z Červeného Potoka, ale i z jiných míst Králicka a především obce Dolní Morava, která vlastní předškolní zařízení nemá. V obci je jedno ubytovací zařízení, ale žádná prodejna.
Nejstarší historie Červeného Potoka je věrně zachycena v zachované kronice z let 1836-1937, jejíž překlad je uložen v králickém městském muzeu. Vesnice byla založena v 16. století. Do roku 1960, kdy se stala integrovanou obcí města Králíky, měla obec vlastní samosprávu.
Dominantou obce je farní kostel Navštívení Panny Marie z roku 1787, který je památkově chráněn a k němuž přiléhá místní hřbitov.Objekt fary dnes již neslouží svému původnímu účelu, protože farnost (do níž patří také vsi Dolní a Horní Morava) je spravována z Králík. K drobným kulturním památkám patří misijní kříž a rekonstruovaný pomník padlým z 1. světové války u kostela, pískovcový mariánský sloup u čp. 7 z 18. století.
Katastr obce protíná linie těžkého opevnění z let 1938-39. Volně přístupné jsou pevnostní objekt K-S6, K-S7, v blízkosti železniční stanice pak muzeum opevnění v K-S8 "U Nádraží". Ves je také východištěm k pevnostním muzeím K-S5 "U Potoka", přístupnému ze silnice na Dolní Moravu a nad obcí na vrchu Veselka (718,2 m n. m.) K-S12b "Utržený".
Nedílnou součástí jeho katastrálního území je osada Horní Hedeč, v těsném sousedství osady Zlatý Potok, založená na pozemcích panského dvora v první polovině 18. století. Ještě v roce 1930 tu žilo 95 lidí. Dnes je ves z větší části zbořena a tvoří ji pouze dva obytné domy, jeden rekreační objekt a hospodářské stavení kravína manželů Zippeových.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Červený Potok (osada) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)