Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Temešvár (obec) [2644]



Obec Temešvár se nachází na státní silnici z Písku do Tábora, těsně před Podolským mostem na levém břehu Vltavy a dnes již vlastně Orlické nádrže. Sám Podolský most vyrostl v sousedství starého řetězového mostu ve válečných letech 1939 – 1943 a byl několikrát oceněn na architektonických výstavách, především v Paříži 1937 jako „Krásný most Evropy“. V obci pak najdeme i další historické památky jako „Starý kříž“ nebo novogotickou kapli. Temešvár býval v historii významným sídlem, postupně však zaznamenal úbytek obyvatelstva a v současné době zde žije kolem 100 stálých obyvatel. Děti dojíždějí do školy do Záhoří, případně do Písku, dospělí obyvatelé pracují převážně v Písku, ale je zde i několik soukromých podnikatelů. Obec žije především přes letní turistickou sezónu, kdy do kempů v okolí Podolska přijíždějí spousty turistů. V přehradní nádrži je možnost provozovat všechny druhy vodních sportů, ale především rybáři si zde přijdou na své. V naší lokalitě je z ryb zastoupen především cejn, sumec, kapr a úhoř, nejsou řídké ani úlovky kapitálních štik a candátů. V zatopené osadě pod podolským mostem mají především dravci výborný úkryt v polorozpadlých chalupách zatopených napuštěním Orlické přehrady 30.09.1963.
Přehrada byla postavena během osmi let, dnes je součástí vltavské kaskády a vytváří vodní plochu v délce 60 km. V některých místech se její šířka pohybuje kolem 800 metrů, takže turisté se mohou nechat unášet i místní lodní dopravou.
V okolních lesích jsou výborné možnosti houbaření, místní starousedlíci sbírají již jen především pravé hřiby. Lesy jsou převážně smíšené a pokrývají strmé břehy nad napuštěnou nádrží.
Obec Temešvár je součástí mikroregionu mezi Otavou a Vltavou, kam současně patří i okolní obce – Kluky, Oslov, Vlastec, Vojníkov, Vrcovice, Záhoří a Zvíkovské Podhradí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Temešvár (obec) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)