Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » historická budova » Radnice - Písek (historická budova)

Radnice - Písek (historická budova) [26265]



Barokní radnice je jedním z klenotů města. Každou hodinu pravidelně od osmi ráno do pěti odpoledne navíc radnice ozvučí Velké náměstí zvonkohrou, která vybírá ze 400 melodií.

V reprezentativní dvoupatrové barokní budově, která vévodí Velkému náměstí, sídlí správa města. Stavba z let 1740 - 65 má dvě věže opatřené do všech stran hodinovými ciferníky a krásné průčelí. V trojúhelníkovém tympanonu je znak města a nad ním, na atice, barokní vázy a plastiky, představující Sílu, Trpělivost a Spravedlnost. Ve fasádě je osazena pamětní deska místních rodáků - humanistických učenců Jana Kocína z Kocinétu a Václava Hladiče Píseckého. Při vstupu do budovy se nachází ještě pamětní deska obětem nacismu z řad pracovníků města. Budova radnice měla původně - jako většina domů na náměstí - podloubí. Bylo zrušeno v roce 1845. Z balkonu radnice vyhlásili předčasně Československou republiku. Stalo se tak při manifestaci 14. října 1918. Na zdi při centrálním schodišti je umístěn originál kamenného městského znaku z morového sousoší na Alšově náměstí.

Z radnice se každý den od 8:00 do 17:00 ozývají melodie zvonkohry. Zvonkohru město Písek pořídilo v říjnu roku 1999. Jedná se o starý elektroakustický typ Konštantín III, který se již nevyrábí. Tradičně bývá slyšet v každou celou hodinu od 8:00 až do 17:00 hodin. Obsahuje cca 400 skladeb, které se spouštějí v náhodném výběru. Velké náměstí tak rozezvučí pravidelně sklady jako Alžbětínská serenáda, Chopinova mazurka či Mozartův Turecký pochod. Adventní čas doprovázejí tradiční vánoční koledy. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)