Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Paseky (obec) [2620]



Obec Paseky se nachází v rekreační oblasti středního Povltaví a Píseckých hor. Leží přibližně 8 km vzdušnou čarou jihovýchodně od Písku. Asi v šestikilometrové vzdálenosti východním směrem, za Píseckými horami, probíhá tok Vltavy. Součástí obce Paseky je osada Nuzov.

Obec Paseky je součástí Svazku obcí Blanicko-otavského mikroregionu. Přímo v Obci Paseky je ubytovna Václavka, ideální výchozí bod pro pěší i cykloturistické výlety po Píseckých horách.  Podle kronikáře Jana Kouby byla ves Paseky založena v 16. století, asi kolem r. 1560, kdy se začaly zakládat vesničky v lesích. O důvodech jejich zakládání píše: "Poněvadž se v lesích velká škoda dála sekáním (lesní pych) od poddaných Hlubockých a Protivínských, usmyslili si konšelé písečtí osaditi lidi jako hajné v těch místech, kde s hor a lesův se vyjíždělo a toho místa chyběno býti nemohlo. To bylo právě okolí Pasek. Lidem dány byly kusy lesa, aby si jej vyplanili a vystavíce si tu chalupy byli jako hajní a strážní" R. 1696 tu bylo osm chalup: chalupa Zelenkovská (bývalá myslivna), Kubovská, Krejčovská, Haudkovská, Procházkovská, Bečvářovská, Tkalcovská a Vlachovská.

První světová válka a období meziválečné

Na sv. Annu dne 26. července 1914 byla vyhlášena mobilizace. Tu kronikář Jan Kouba popisuje takto: Spokojeně za krásného nedělního rána ubírali jsme se k Protivínu na svatoanenskou pouť. Plno lidí jako vždy o pouti. Cukrářské boudy s perníkem a lahůdkami, výkřiky prodavačů, hlučná promenáda - ale co to? Tam shluk lidí, tam i tam, hlomoz a hluk bubnu strážníkova, který hřímavými slovy ohlašuje, že vyhlášena právě mobilizace vojska a záloh "Válka skončila a 28. října 1918 byla vyhlášena samostatnost Československa. Čeští vojíni spěchali ze všech front zpět do své osvobozené vlasti. V kronice jmenováno 25 obětí a 8 ruských, italských a francouzských legionářů. Mezi nimi jmenován i Jan Kouba, ruský legionář, kronikář obce, předseda místní osvětové komise, vzdělavatel Sokola, režisér ochotníků a knihovník. 

Druhá světová válka a období následující

Dne 15. března 1939 bylo občanstvo vyrozuměno úředními orgány, že Říšskoněmecká armáda o 6. hodině ranní překročila československé státní hranice, aby vzala do své ochrany území republiky.  Území republiky (vyjma Slovenska) bylo prohlášeno protektorátem. Z úřední moci musely být odstraněny všechny české úřední a firemní nápisy a nahrazeny Německo - českými. Významnou paseckou osobností je Ing. František Žák, generálmajor v.v. Za války zatčeno několik paseckých občanů. Americké vojsko se v obci objevilo 9. května 1945. Tentýž den přijelo také vojsko Ruské.

Významní rodáci obce

Václav Našinec – kazatel evangelické církve byl kronikářem obce Paseky, spolupracoval s pracovníky vědeckých ústavů, s československou akademií věd, s ústavem pro etnografii a folkloristiku. Byl tvůrcem obsáhlého díla Kronika jihočeské vesnice – obce Paseky. Psal články do různých časopisů, byl autorem jak kázání, tak i pohádek a příběhů pro děti. Psal též recenze knih. Z jeho díla o Pasekách a Jižních Čechách sálá láska k rodnému kraji. Generálmajor František Žák – první čestný občan Pasek.

V devadesátých létech 20. století proběhla oprava kaplí v Pasekách a v Nuzově, rekonstrukce obecního úřadu, budování vodovodu (vlastní realizace v r. 2001), oprava kampeličky na obecní byty a obchod a přístavba kuchyně k penzionu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Paseky (obec) Písek
obec, osada Dolní Paseky (část obce) Cheb
obec, osada Horní Paseky (část obce) Cheb
obec, osada Paseky nad Jizerou (obec) Semily
obec, osada Roženecké Paseky (osada) Žďár nad Sázavou
obec, osada Dominikální Paseky (osada) Příbram
obec, osada Paseky (část obce) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)